Ratlarda çekal ligasyon delme yöntemi oluşturulan sepsiste vinpocetine' nin karaciğer üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of vinpocetine on the liver in sepsis created by cecal ligation and puncture method in rats
  1. Tez No: 987410
  2. Yazar: BERNA TAŞKIN EKREM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, karaciğer, vinposetin, rat modeli, Sepsis, liver, vinpocetine, rat model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Bir vinka alkaloidi olan ve etkilerini fosfodiesteraz (PDE) enzimini inhibe ederek orataya çıkaran vinposetinin çeşitli farmakolojik etkiler gösterdiği bilinmektedir ve bu alanda çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Ancak vinposetinin sepsisteki karaciğer hasarına etkileri üzerinde literatürde çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada vinposetinin sepsisteki karaciğer hasarı üzerine etkilerini deneysel olarak sepsis oluşturulmuş rat modelinde araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntemler: Çalışmada 28 adet Wistar albino cinsi dişi rat randomize olarak 3 gruba ayrıldı; SHAM grubu (n=8) kontrol grubu olarak kullanıldı, CLP grubu (n=10) sepsis oluşturulan grup olup CLP (çekal ligasyon delme yöntemi) ile sepsis oluşturuldu. VİNPO+CLP (n=10) grubuna 10 gün süreyle 5 mg/kg vinposetin uygulanmasından sonra CLP metoduyla sepsis oluşturuldu. Ratların kilo ve vücut sıcaklık ölçümleri tamamlandıktan sonra kanları alınarak tam kan sayımı, serum aminotransferazlar, laktat, albümin, glukoz, laktat dehidrogenaz (LDH) ve kreatin kinaz (CK) çalışıldı. Karaciğer dokusunda histopatolojik incelemeler yapıldı ayrıca yine karaciğer dokusunda biyokimyasal olarak Interleukin-1 beta (IL-1β), IL-6, TNF-α Tümör Nekrozis Faktör – Alfa (TNF-α), Nükleer Faktör-Kappa B (Nükleer Faktör-Kappa B), Glutatyon (GSH), Malondialdehit (MDA), Total Oksidan Kapasite (TOS), Total Anti-Oksidan Kapasite (TAS) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSI) düzeyleri bakıldı. Bulgular: Sepsis oluşturulup profilaktik olarak vinposetin verilen grupta, sepsis oluşturulup profilaksi verilmeyen gruba göre serum ALT, AST, LDH, CK'nın ayrıca doku biyokimyasında bakılan MDA ve IL-1β'nin anlamlı olarak azaldığı görüldü. Profilaktik olarak vinposetin verilen grubun histopatolojik kesitlerinde sınırları küçülmüş infiltrasyon alanları tespit edildi. Sonuç: Bu bulgular vinposetinin olası anti-oksidan ve anti-inflamatuar etkileriyle sepsisteki karaciğer hasarından profilaktik olarak koruyucu olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is known that vinpocetine, which is a vinca alkaloid and effects by inhibiting the phosphodiesterase (PDE) enzyme, has various pharmacological effects and studies continue in this area. However, there is no study in the literature on the effects of vinpocetine on liver damage in sepsis. In this study, we aimed to investigate the effects of vinpocetine on liver damage in a rat model with sepsis. Materials and methods: In the study, 28 Wistar albino female rats were randomly divided into 3 groups; The SHAM group (n=8) was used as the control group, the CLP group (n=10) was the group in which sepsis was created, and the sepsis was created by the CLP (cecal ligation puncture method). After the administration of 5 mg/kg vinpocetine for 10 days to the VINPO+CLP (n=10) group, sepsis was induced by the CLP method. After the weight and body temperature measurements, complete blood count, serum aminotransferases, lactate, albumin, glucose, lactate dehydrogenase (LDH) and creatine cinase (CK) were studied. Histopathological examinations were performed in the liver tissue, and also biochemically in the liver tissue, Interleukin-1 beta (IL-1β), IL-6, Tumor Necrosis Factor - Alpha (TNF-α), Nuclear Factor-Kappa B (NF-Κb), Glutathione (GSH), Malondialdehyde (MDA), Total Oxidant Capacity (TOS), Total Anti-Oxidant Capacity (TAS) and Oxidative Stress Index (OSI) levels were studied. Results: It was observed that serum ALT, AST, LDH, CK, and MDA and IL-1β, which were studied in tissue biochemistry, were significantly decreased in the group given vinpocetine compared to the group not given vinpocetine. Smaller infiltration areas were detected in the histopathological sections of the group given prophylactic Vinpocetine. Conclusion: These findings show that vinpocetine may be protective from liver damage in sepsis with its possible antioxidant and anti-inflammatory effects.