Orhon Yazıtları'nda kiplik ifadeleri
Modality expressions in Orhon Inscriptions
  1. Tez No: 391163
  2. Yazar: EZGİ YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türkçe, Orhon Yazıtları, kip, kiplik, Old Turkish, Orhon Ġnscriptions, mood, modality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalıĢmamızda kip ve kiplik kavramlarının tanımları ve bu iki kavramın sınıflandırmaları üzerinde durulmuĢ, Orhon Yazıtlarında bulunan kiplik ifadeleri, yapılan sınıflandırmaya göre incelenmiĢtir. ÇalıĢmamız dört bölümden oluĢmaktadır: Birinci bölümde öncelikle Eski Türkçe kavramı üzerinde durulmuĢ, daha sonra Orhon Yazıtları ile ilgili genel bilgiler verilerek yazıtlar üzerine yapılmıĢ belli baĢlı gramer çalıĢmaları verilmiĢtir. Ġkinci bölümde kip ve kiplik kavramları ile ilgili teorik yaklaĢımlar üzerinde durulmuĢtur. Öncelikle kip ve kiplik ile ilgili bugüne kadar yapılmıĢ önemli tanımlar incelenmiĢtir. Ardından her iki kavramla ilgili yapılmıĢ tasnifler ele alınmıĢtır. Bu tasniflerden yola çıkarak bizim oluĢturduğumuz kiplik tasnifi ortaya konulmuĢtur. Üçüncü bölümde Orhon Yazıtlarında bulunan kiplik ifadeleri, ikinci bölümde ortaya koyduğumuz kiplik tasnifine göre incelenmiĢtir. Öncelikle her bir kiplik baĢlığından sonra kısaca bu baĢlığın tanımı yapılmıĢ daha sonra Orhon Yazıtlarında o kiplik türüyle ilgili tespit edilen örneklere ve bu örneklerin açıklamalarına yer verilmiĢtir. Sonuç bölümünde yaptığımız çalıĢmalardan elde ettiğimiz sonuçlar özetlenmiĢtir. vi Bu çalıĢma, bize kipliğin semantikle yakından ilgili ve iĢaretleyicilerini sınırladırmanın pek de mümkün olmadığı bir kavram; kipin ise morfolojik iĢaretleyicilerini tespit edebildiğimiz semantik bir kavram olduğunu, zaman zaman birbiriyle karıĢtırılan ya da birbirinin yerine kullanılan bu iki kavramın kesin sınırlarla birbirinden ayrılmayacağını gösterecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study the definitions of the concepts of mood and modality and the classifications of these definitions were dwelt on and statements of modality in Orkhon Inscriptions were examined in respect of this classification. The study is consist of four sections. In the first section, after the concept of Old Turkish was dealt, some general information about Orkhon Inscriptions was told and principal grammar studies related to the inscriptions were mentioned. In the second section, theoric approaches on the concepts of mood and modality were discussed. First of all, important definitions about mood and modality that have been established until today were analysed then, classifications related to both of concepts were dicussed. On the basis of these classifications, the modality classification that we have established was presented. In the third section, the statements of modality in Orkhon Inscriptions were analysed in accordance with the modality classification that we have established in section two. At first, after presenting each of the modality title, the title was defined and the identified examples in Orkhon Inscriptions about that kind of modality and the explanations of these examples were discussed. In the final section, the results that we gained from the analysis we have performed were summarized. viii In this study, it is going to be understood that modality is a concept that is closely related to the semantics and it is not totally possible to classify its markers. Additionally, it is also going to be understood that mood is a semantics concept of which we can identify the morphologic markers. This study is going to show us that these two concepts are occasionally intermixed or interchangeable and they can not be disconnected via strict rules.