Hava kargo taşımacılığı ve Türkiye'deki gelişimini etkileyen faktörler
Air cargo transport and factors affecting growth in Turkey
  1. Tez No: 391194
  2. Yazar: FATİH MEHMET BALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Hava Kargo, Türkiye'de Havacılık, Türkiye'de Hava Kargo, Civil Aviation, Air Cargo, Aviation in Turkey, Air Cargo in Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İnsanlar gelişen ve hızlanan dünya yaşamına uyum sağlayabilmek için sürekli ula-şım araçlarını da hızlandırmışlardır. İş dünyasında da artan rekabet anlayışı ve hızlanan yaşam standartları üretilen malların en hızlı şekilde alıcılara ulaştırılma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu hızlı ulaşım zorunluluğunun en iyi çözüm yolunun hava ulaşımı oldu-ğu fark edilmiştir. Hava ulaşım araçlarının standartlarını sürekli geliştiren insanoğlu, hava ulaşım araçlarını önce posta taşımacılığında kullanmaya başlamıştır. Çünkü haber ve önemli me-sajların hızlı ulaşma zorunluluğu, havacılığın bu alanda kullanılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Arkasından hava yolu ile insan taşınmasına başlanılmış ve uçaklar ticari uçuşlara başla-mıştır. Bunun neticesinde kargo taşımacılığı hava yoluna kaymaya başlamıştır. Bu çalışmada, hava kargo taşımacılığının Türkiye'de gelişimine etki eden faktör-ler incelenmiştir. Hava kargo ile ilgili olarak ulaşılan bulgular regresyon analizi yardımıy-la değerlendirilmiş ve mantıklı sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre, uçak sayısının artırılması dış ticaretteki rekabet gücümü-zü artıracak önemli bir faktördür. Yine ihracatın artmasında da uçak sayımızın artması pozitif bir katkı sağlayacaktır. Türkiye'de kullanılan uçakların son teknolojiye uygun oldukları anlaşılmıştır. Bu da yakıt maliyetlerine ve diğer uçak bakım giderlerine olumlu şekilde yansımaktadır. e-ticaretin gelişmesi, hava kargo taşımacılığıyla yapılacak teslimatlarda önemli bir avantaj sağlayacaktır. Özellikle uzak mesafeli teslimatlarda hava kargo hız ve konfor avantajıyla tercih edilmeye devam edecektir.
Özet (Çeviri)
People have had developing and adopting life to accommodate, they accelerated transportation vehicles. Due to increasing competition in the business world apprehen-sion and accelerating living standards caused the goods produced the fastest way to the need for being able to deliver to the buyer. It has been noticed that the air transport is the best way for the rapid transport requirement. Mankind that continuously develops standards for air vehicles began to use the air transport for mail delivery firstly. Since the necessity of quickly reaching news and important messages are inevitably used in this area of aviation. Afterwards the airline started human transportation and so aircrafts began commercial flights. Finally cargo transportation has begun to shift towards to airline. In this study, affecting factors to the development of air cargo transportation in Turkey were examined. Findings with regard to air cargo, have been evaluated via reg-ression analysis and tried to obtain reasonable results. According to the results, increasing the number of aircraft is an important factor to increase our competitiveness in foreign trade. Again, increasing the number of our aircraft will provide a positive contribution to the increase in exports. It is understood that the aircraft used in Turkey are accord with the latest technology. So fuel costs and other aircraft maintenance expense are reflected in a positive way with this. The development of e-commerce will provide a significant advantage in air cargo delivery. Cause of the advantage of the speed and comfort of air cargo will continue to be preferred especially in long distances.