I. İnönü Zaferi'nden İzmir'in Kurtuluşuna kadar Açıksöz gazetesinde hârici haberler
Foreing news in Açıksöz newspaper from the Victory of I. İnönü to the Liberation of İzmi̇r
  1. Tez No: 391260
  2. Yazar: MURAT YETİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Açıksöz Gazetesi Haberleri, Milli Mücadele ve Kastamonu, Hârici Haberler, Yabancı Ajanslar, Avrupa'daki Konferanslar, Açıksöz Daily News, War of Independence and Kastamonu, Foreign News, Foreign News Agencies and European Conferences
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Milli Mücadele döneminde Anadolu ve İstanbul'da yayın yapan gazeteler bu dönemin aydınlatılmasında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bu dönemde İstanbul ve Anadolu'da yayın yapan gazetelerin birçoğu milli mücadeleye destek vermiştir. Özellikle Anadolu'da yayın yapan gazetelerin verdiği destek önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Millî Mücadele döneminin anlaşılmasına katkıda bulunan en önemli gazetelerden birisi de çalışmamıza kaynak olan 15 Haziran 1919 – 14 Aralık 1931 tarihleri arasında Kastamonu'da yayınlanan Açıksöz gazetesidir. Bu döneme ait Açıksöz gazetesinde yer alan haberler günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Açıksöz gazetesi neşredildiği dönem içerisinde birçok konuda okuyucularına bilgi vermiştir. Açıksöz Gazetesi milli mücadele hareketinin kazanılmasında ve bilhassa Batı Karadeniz halkının bu zafere inandırılmasında önemli bir etken olmuştur. Gazetenin usta yazarları kaleme aldıkları makalelerle kamuoyunun bu zafere olan inancını artırmıştır. Gazetenin yayın hayatını sürdürdüğü Kastamonu milli mücadele döneminde işgal edilmemesine rağmen gazete Anadolu'da yapılan işgallere karşı tepki göstermiş ve bu işgaller karşısındaki derin üzüntüsünü sayfalarına taşımıştır. Gazete bölge haberleriyle birlikte cephe haberleri ve dış haberlere önemli bir yer ayırmıştır. Bu çalışmada milli mücadele döneminde önemli bir yere sahip olan hârici haberler olarak ele alınmıştır. Açıksöz gazetesi harici haberleri sayfalarına taşırken kendine mahsus muhabirlerinden, Anadolu Ajansı'ndan, milli mücadeleye destek veren Anadolu ve İstanbul basınından ve Avrupa'nın birçok merkezindeki yabancı ajanslardan yararlanmıştır. Bu haberler arasında Avrupa kamuoyunun işgallere bakışını ve tepkilerini, devletlerarası diplomasi görüşmelerini ve birçok defa toplanan konferansları ayrıntısıyla okuyucularına aktarmıştır. Açıksöz gazetesi milli mücadele dönemi araştırmalarına o dönemin canlı tanığı olarak bugün önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
During the War of Independence (National Struggle) newspapers, published in Anatolia and Istanbul, had an important part in the enlightenment of this period. Most of the newspapers published in Anatolia and Istanbul supported War of Independence (national struggle). Especially the support of the newspapers published in Anatolia is an important issue to be taken into consideration. One of the most important newspapers helping us to understand the War of Independence is Açıksöz, which is the source of our study, published between 15th June 1919 and 14th November 1931 in Kastamonu. News regarding to this period published in Açıksöz has been translated into today's Turkish. During the period it was published, Açıksöz informed the people about many issues. Açıksöz was an important factor in national struggle movement especially persuading people living in Western Blacksea region to the victory. Great authors of the newspaper increased the faith of the people with the articles they put down on the paper. Although Kastamonu where the newspaper maintained broadcasting life wasn't occupied, the newspaper reacted against the invasions in Anatolia and carried their deep sorrow for these invasions on their pages. The newspaper gave importance to foreign news and news from the frontline together with the regional news. In this study foreign news having an important part in war of independence are investigated. While carrying foreign news to the pages, Açıksöz benefited from unique news reporters, media supporting the war of independence in İstanbul and Anatolia and foreign news agencies in many European centres. With these news, it conveyed the outlook and reaction of the European public to the invasions, interstate diplomacy meetings and conferences assembled many times to the reader in detail. Açıksöz newspaper provides an important contribution to studies related to the war of independence as a living witness of that period.