Proje yönetimi başarısını etkileyen faktörler: Bilgi teknolojileri projeleri üzerine bir araştırma
Project management success factors: A research in information technologies projects
- Tez No: 391414
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Kritik başarı faktörleri, Proje Başarısı, Proje Yönetimi Başarısı, Project Management, Critical success factors, Project Success, Project Management Success
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın amacı, proje kullanıcısına ilişkin faktörler, proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması ve bilgi teknolojileri projelerinin yönetiminin başarısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tez çalışmasında, proje yönetimi ile ilgili kavramlar, proje yönetimi başarısı, proje kullanıcısı bilgisi, proje kullanıcısı katılımı, proje kullanıcısı gereksinimlerinin değişimi, proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması ve bahsi geçen kavramlarla ilgili yapılan akademik çalışmalar ele alınmaktadır. Tezin son bölümünde ise proje kullanıcısı bilgi teknolojileri bilgisi, proje kullanıcısı gereksinimlerinin değişimi, proje kullanıcısı katılımı, proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması ve bilgi teknolojileri projelerinin yönetiminin başarısı arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan araştırma yer almaktadır. Araştırma için dünyaca bilinirliği olan bir yazılım firmasının, İstanbul'da faaliyet gösteren çözüm ortaklarının dış kaynak olarak yaptığı projeler seçilmiştir. Verilerin analizinde, korelasyon ve regresyon testleri kullanılmıştır. Sonuçlar, proje kullanıcısı bilgi teknolojileri bilgisi ile proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması arasında; proje kullanıcısı katılımı ile proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması arasında; proje kullanıcısı gereksinimlerinin değişimi ile proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması arasında; proje kullanıcısı bilgi teknolojisi bilgisi ile proje yönetimi başarısı arasında; proje kullanıcısı katılımı ile proje yönetimi başarısı arasında; proje kullanıcısı gereksinimlerinin değişimi ile proje yönetimi başarısı arasında; proje kullanıcısı ile proje geliştiricisi çatışması ile proje yönetimi başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between user related factors, user-developer conflict and project management success. In this thesis, concept of project, project management, project management success, users' knowledge, user participation, requirements instability, user-developer conflict and also academic studies related concepts are discussed. In the last part of the thesis includes a research about relationship between users' information systems development knowledge, user participation, requirements instability, user-developer conflict and project management success. This research is concluded by a well-known software company's partners in Istanbul. Correlation and regression tests are used for analyzing the data of 215 projects. The results show there is a significant association between users' information systems development knowledge and user-developer conflict; between user participation and user-developer conflict; between requirements instability and user-developer conflict; between users' information systems development knowledge and project management success; between user participation and project management success; between requirements instability and project management success between user-developer conflict and project management success.