Türkiye'nin 2002 - 2013 periyodunda gerçekleştirdiği dış ticaretin iller bazında incelenmesi
The investigation of the foreign trade based on the provinces which Turkey realized over the 2002 - 2013 period
  1. Tez No: 391427
  2. Yazar: ENGİN PAYAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey, province, foreign trade, factor analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çalışmamızın konusunu Türkiye'nin bütün illerinin 2002-2013 periyodunda gerçekleştirdiği ihracat ve ithalat rakamlarının istatistiksel olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun internet sitesinden gerekli veriler alındıktan sonra her bir ilin bir eşya grubuna ait dolar bazındaki ihracatı, ülkenin aynı eşya grubuna ait dolar bazındaki toplam ihracatına oranlanmıştır. İthalat için de aynı oranlamalar yapıldıktan sonra hesaplanan oranlara Faktör Analizi Yöntemi uygulanmıştır. 2002-2007 ve 2008-2013 dönemleri için de aynı işlem ve aynı yöntem uygulanmıştır. Sonuçta her dönemin ithalatında ve ihracatında iki faktörün ortaya çıktığı, ihracatın faktörlerinin biraz daha değişken olduğu, ithalatın faktörlerinin her dönemde sabit kaldığı görülmüştür. İstanbul'un ezici üstünlüğünün yanı sıra faktörlere göre bazı illerin ithalatta, bazı illerin ise ihracatta ön plana çıktığı görülürken bazı illerin ise geri planda kaldığı görülmüş olup şaşırtıcı sonuçlarla da karşılaşılmıştır. Son olarak bütün bu sonuçlar yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Yöntemin uygulanmasında SPSS bilgisayar programından yararlanılmıştır. Anahtar Kelimeler : Türkiye, il, dış ticaret, Faktör Analizi
Özet (Çeviri)
The subject of our study covers the statistical examination and evaluation of the export and import values which all provinces of Turkey realized over the 2002-2013 period. After obtaining necessary data from the website of Turkish Statistical Institute, the export of each provinces which relate to a group of goods in dollar terms is proportioned to the total export of the country which relate to the same group of goods in dollar terms. After calculating the same proportions for import, factor analysis method is applied to the calculated ratios. The same process and method is also repeated for 2002-2007 and 2008-2013 periods. According to the results, it is seen that two factors occur in the import and export of each period and factors of export is more volatile but factors of import is fixed in each period. The suprising results are encountered because according to the factors besides overwhelming superiority of Istanbul it is seen that some provinces come into prominence in import, some provinces come into prominence in export and some provinces remain in background. Finally, all of the results are interpreted and evaluated. SPSS program is used in the application of the method.