W. A. Mozart'ın çocukluk ve olgunluk dönemi keman sonatlarının teknik ve müzikal açıdan incelenmesi
The analysis of W. A. Mozart's chilhood and maturity period violin sonatas in terms of techniques and musical
- Tez No: 333437
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN YAHYA KAÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: W.A.Mozart, Çocukluk Sonatları, Olgunluk Sonatları, Klasik Dönem, Keman eğitimi, Müzik, W.A.Mozart, Childhood Sonatas, Maturity Sonatas, Classical Period, Violin Education, Music
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
Bu araştırmada,“W.A. Mozart' ın çocukluk ve olgunluk dönemi piyano-keman sonatlarının teknik ve müzikal analizi”nin yapılması amaçlanmıştır. W.A.Mozart' ın çocukluk döneminde bestelemiş olduğu ilk piyano-keman sonatı olan K.6, çocukluk döneminde en son bestelemiş olduğu piyano-keman sonatı K.31 ve olgunluk döneminde, sondan bir önce bestelemiş olduğu K.526 numaralı piyano-keman sonatlarının incelenmesi sonucu elde edilen müzikal-teknik ve biçimsel-armonik özellikler, analiz yöntemi ile tespit edilmiş, literatür tarama ile elde edilen bilgiler doğrultusunda yorumlanmıştır. Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bilgilerin, Klasik Dönem müzik özellikleri, W.A.Mozart' ın müzik stili, çocukluk ve olgunluk dönemi piyano-keman sonatları hakkında kimliksel bilgileri, bestecinin K.6, K.31 ve K.526 numaralı piyano-keman sonatlarında yer verdiği tekniklerin ve süslemelerin kullanılma özellikleri, eserlerin biçim, armonik özellikleri yolu ile W.A.Mozart' ın piyano-keman sonatlarının, tüm araştırmacılara, çalıcılara, keman eğitimcilerine ve keman öğrencilerine, eserlerin seslendirilmesi hakkında bakış açısı sağlayacak faydalı bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to conduct“technical and musical analysis of piano-violin sonatas of W.A. Mozart during his childhood and adulthood periods”. Musical-technical and form-harmonic features obtained as a result of investigating K.6, which is the first piano-violin sonata composed by W.A. Mozart in his childhood, K.31, which is the last piano-violin sonata composed in his childhood and piano-violin sonatas numbered K.526 which was composed as second to last in his adulthood period have been confirmed by analysis method, interpreted in accordance with gained information via literature review. As a conclusion, it is given place to individual information about piano-violin sonatas of W.A. Mozart's childhood and adulthood periods, Classical Period music features, music style features of W. A. Mozart and historical and usage features by W. A. Mozart of the technics and ornamentations in sonatas numbered K.6, K.31 and K.526, form and harmonic features of works in the study. It is thought that this study will provide perspective to all researchers, performers, violin trainers and students about piano-violin sonatas of W.A. Mozart and will become a useful source.