Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde 2002 - 2012 dönemi ve müzakerelerin geleceğe etkisi
2002 - 2012 period of the Turkey - Eureopan Union relations and future effecst of negotiations
  1. Tez No: 391665
  2. Yazar: NURHAN DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA AKGÖNENÇ MUĞİSUDDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Müzakere Süreci, Negotiation, Ak Party, Union, Reform
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çok eski tarihlere uzanan Avrupa'daki bütünleşme düşünceleri II. Dünya savaşından sonra 1951 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ile Birliğin entegrasyon süreci başlamıştır. Ekonomik birlikteliğin en başarılı örneğini oluşturan AB için ilk adım sayılan AKÇT'dan sonra 1957 yılında yapılan Roma Antlaşmasıyla ekonomik birliktelik perçinlenmiştir. Süreç içerisinde genişleme yaşayan Avrupa Ekonomik Topluluğu geçen zaman zarfında kurumlarında değişiklikler yapmış ve genişlemeye bağlı olarak bünyesinde yeni kurumlar oluşturmuş, varolan kurumların ise yetkilerini artırmıştır. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilk ilişkileri 31 Temmuz 1959'da AET'ye ortaklık için resmen başvuru ile başlamış ve 1995 yılında tamamlanan Gümrük Birliği ile devam etmiştir. 2002 yılına kadar olan uzun süreçte temeli oluşturulan ilişkiler, 2002 yılı sonrasında farklı gelişmelere sahne olmuştur. Özellikle tam üyelik süreci, müzakere süreci gibi gelişmelerin yaşandığı dönem müzakerelerin başlamasıyla daha da farklı bir boyuta taşınmıştır. Bu tezde Türkiye AB ilişkilerinde 2002- 2012 dönemi ve müzakerelerin geleceğe etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda 2002 yılında başlayan tam üyelik süreci yerini 2005 yılı sonrasında müzakere sürecine bırakmıştır. 2012 yılına kadar müzakerelerde yaşanan gelişmeler ele alınarak geleceğe etkisi ayrıntılı şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey's endless European Union membership process started with application for European Economic Union in 1959 and this is still in process. In Turkey, between the years 2002-2012 Ak Party remained in power. In the way to the Kopenhag Summit in 2002, Ak Party Government conducted diplomacy in which EU should give a negotiation date. Relationships with EU gained new dimensions with the negotiation process which started in 2005 however these relations have completely stalled by the year 2012. Ak Party, followed an active policy of an EU and has taken important steps with reforms. On the other hand it should not be forgotten that Ak Party has made significant strategic errors. In this period, Turkey received support from EU for its problems and EU obtained the majority of EU demands.