Ufuk Üniversitesi lisans öğrencilerinin temas engellerinin bazı değişkenler açısından inçelenmesi
Analysis of contact disturbances of Ufuk University undergraduate students in terms of some variables
  1. Tez No: 391664
  2. Yazar: PINAR ÖZKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER HAVVA VOLTAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestalt Terapisi, Temas, Temas Biçimleri, Temas Engelleri, Temas Engelleri Ölçeği, Gestalt Therapy, Contact, Contact Style, Contact Disturbances, Contact Disturbances Scale
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırma kapsamında, Ufuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesine bağlı Rehberlik ve Psikolojik Danışma, İngilizce Öğretmenliği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlı İşletme, Uluslararası Ticaret, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı Psikoloji Bölümleri ve Hukuk Fakültesi 1.2.3. ve 4. Sınıf öğrencileriyle çalışılmıştır. Araştırma kapsamında, Hukuk Fakültesinden 92, Fen-Edebiyat Fakültesinden 114, Eğitim Bilimleri Fakültesinden 195, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 72 olmak üzere toplam 473 öğrenciye ulaşılmıştır. Bu araştırmada, Ufuk Üniversitesi lisans öğrencilerinin temas engelleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Bunun içinde .05 düzeyinde normal dağılım gösteren değişkenlerde t testi ve varyans analizi, normal dağılım göstermeyen değişkenlerde Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis kullanılmıştır. Bulgulara göre, Ufuk Üniversitesi lisans öğrencilerinin temas engelleri değişkenlere göre aşağıdaki şekilde farklılık göstermiştir: 1. Ufuk Üniversitesi Lisans öğrencilerinde erkek öğrencilerin tam temas ve temas sonrası düzeyleri kız öğrencilere göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. 2. Öğrencilerin temas engelleri sınıf düzeyi değişkeni açısından incelendiğinde temas, tam temas, bağımlı temas ve temas sonrası alt ölçeklerinde anlamlı bir farklılık göstermemiştir. 3. Ufuk Üniversitesi Lisans öğrencilerinin temas engelleri bölüm değişkeni açısından incelendiğinde uluslararası ticaret bölümünde okuyan öğrencilerin tam temas düzeyleri PDR, Hukuk, Uluslar arası ilişkiler, İşletme, Psikoloji ve İngilizce öğretmenliğinde okuyan öğrencilere göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. Ayrıca İngilizce öğretmenliğinde okuyan öğrencilerin Bağımlı temas düzeyi, PDR, Hukuk ve Psikoloji bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere göre anlamlı olarak farklı çıkmıştır. 4. Öğrenciler algılanan sosyo-ekonomik düzey değişkeni açısından incelendiğinde düşük SED belirten öğrencilerin tam temas düzeyi yüksek ve orta SED belirten öğrencilere göre yüksek çıkmıştır. Öte yandan Temas sonrası alt ölçeğinde yüksek SED belirten öğrencilerin puanı orta SED belirten öğrencilere göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. 5. Otoriter ana-baba tutumu belirten öğrencilerin tam temas düzeyi koruyucu ve demokratik ana-baba tutumu belirten öğrencilere göre yüksek çıkmıştır. Koruyucu ana-baba tutumu belirten öğrencilerin temas sonrası puanı otoriter ve demokratik ana-baba tutumu belirten öğrencilere göre düşük çıkmıştır. 6. Öğrenciler aile biçimi değişkenine göre incelendiğinde, geniş aileye sahip olduğunu belirten öğrencilerin tam temas düzeyi çekirdek aileye sahip olduğunu belirten öğrencilere göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. 7. Öğrencilerin temas düzeyleri üniversiteye kadar yaşamlarını geçirdikleri yer değişkeni açısından temas tam temas, bağımlı temas ve temas sonrası alt ölçeklerinde ortak bir etki göstermemiştir. Araştırmada elde edilen bulguların tartışma ve yorumu yapılmıştır. Bu doğrultuda ilerdeki uygulama ve araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As part of this study, the survey was carried out with 473 students from different faculties and departments of Ufuk University. 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students of Psychological Counseling and Guidance and English and Language Teaching departments within the Faculty of Education; International Relations, Business Administration, International Trade, Psychology, Political Science departments within the Faculty of Economics and Administrative Sciences; Psychology department within the Faculty of Arts and Sciences and of the Law department were included in this survey. This survey has been posed to 92 students from the Faculty of Law, 114 students from the Faculty of Arts and Sciences, 195 students from the Faculty of Education and 72 students from the Faculty of Economics and Administrative Sciences. Variance Analyses and t Test were used where the variables have normal distribution. Significant level was taken as .05. Mann Whitney-U and Kruskal Wallis were utilized for the variables which do not have normal distribution. According to the findings of the study, the contact disturbances of Ufuk University undergraduate students vary in terms of the variables as follows: 1. Contact and post contact level of male students has been observed to be significantly higher than those of female students. 2. When the contact disturbances are analyzed in terms of grade variable of the students, no significant difference was found in full contact, dependent contact and post contact subscales. 3. When the contact disturbances of Ufuk University students are analyzed in terms of department variable, full contact level of the students in the International Trade Department found to be significantly higher than the students at the Psychological Counseling and Guidance, International Relations, Business Administration, Psychology and English Language Teaching departments. In addition, there was a significant relationship between dependent contact level of the students in the English Language Teaching department and students in Psychological Counseling and Guidance, Law and Psychology departments. 4. When the students are analyzed in terms of perceived socioeconomic status variable, contact level of the students who declared low socioeconomic status was found to be higher than the students who declared mid or high socioeconomic status (SED). On the other hand, the score of the students who declared high SED was significantly higher in the post contact subscale than the scores of the students who declared mid SED. 5. Full contact level of the students who declared authoritarian parental attitude found to be higher than the students who declared democratic parental attitude. Post contact score of the students who declared protective parental attitude has been observed to be lower than the scores of the students who declared authoritarian and democratic parental attitude. 6. When the students are analyzed in terms of family structure, full contact level of the students who declared to have extended family structure found to be significantly higher than the students who declared to have elementary family structure. 7. No significant difference was found at the contact level of the students among contact, full contact, dependent contact and post contact level of university students and the place where they spent most of their lives before university. Findings, implications of results and suggestions for future research were discussed.