İhsân Abdu'l-Kuddûs'un 'Ene Hurra' adlı romanının teknik ve tematik açıdan incelenmesi
Technical and thematic analysis of İhsân 'Abdu'l-Kuddûs' novel Ene Khurra
- Tez No: 941740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, İḥsân 'Abdu'l-Ḳuddûs, Ene Ḥurra, Roman, Mısır, Modern Arabic Literature: Ihsan Abdu'l-Quddûs, Ene Ḥurra, Novel, Egypt
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İḥsân 'Abdu'l-Ḳuddûs, Modern Mısır edebiyatında toplumsal ve bireysel konulara duyarlılığı, sade dili ve yenilikçi bakış açısıyla öne çıkan bir yazardır. Ene Ḥurra adlı romanında kadın özgürlüğü ve toplumsal eşitsizlik temalarını işleyerek özellikle kadın haklarına olan duyarlılığını göstermiştir. İḥsân 'Abdu'l-Kuddûs'un modern edebî yaklaşımı, bireylerin psikolojik yönlerini derinlemesine ele alırken toplumsal sorunlara eleştirel bir ışık tutmayı amaçlamıştır. Ayrıca kadın-erkek ilişkilerini, kadının sosyal hayata katılmasını teşvik etmiş ve eserleriyle dönemin geleneksel yapısını eleştirel bir dille konu edinmiştir. Eserlerinde kadın özgürlüğü ve toplumsal adaletsizlik gibi konulara yer veren yazar, gazeteci ve edebiyatçı kimliğini ustaca birleştirmiştir. Ene Ḥurra romanı, hem kadın bireyselliğini hem de modernleşme ile gelen kimlik arayışlarını eleştirel bir üslûpla yansıtmaktadır. Eleştirmenler tarafından dilinin basitliği ve sembolik unsurların eksikliği nedeniyle eleştirilse de 'Abdu'l-Ḳuddûs, eserlerinde insanın gerçekliklerini ve sorunlarını doğal bir şekilde aktararak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlamıştır. Yazarı, Mısır edebiyatında önemli kılan, hem toplumsal hem de bireysel özgürlük mücadelelerini sanatsal ve eleştirel bir dille işlemiş olmasıdır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde genelde Arap özelde ise Mısır edebiyatında romanın tarihsel gelişimine değinilmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci ve son bölümünde ise Ene Ḥurra romanı teknik ve tematik açıdan incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ihsan Abdu'l-Quddûs is a writer who stands out in modern Egyptian literature with his sensitivity to social and individual issues, simple language and innovative perspective. In his novel 'Ene Hurra', he showed his sensitivity to women's rights by dealing with the themes of women's freedom and social inequality. Ihsan Abdu'l-Quddûs' modern literary approach aimed to shed a critical light on social problems while dealing with the psychological aspects of individuals in depth. He critically addressed the traditional structure of the period with his works that encouraged male-female relations and women's participation in social life. The author, who included issues such as women's freedom and social injustice in her works, skilfully combined her journalism and literary identity. Her novel 'Ene Hurra' reflects both women's individuality and the search for identity that comes with modernisation in a critical style. Although criticised by critics for the simplicity of his language and the lack of symbolic elements, Abdu'l-Quddûs aimed to reach a wide audience by conveying human realities and problems in a natural way in his works. What makes the author important in Egyptian literature is his artistic and critical treatment of both social and individual struggles for freedom. The study consists of an introduction and two chapters. In the introduction, the historical development of the novel in Arabic literature in general and Egyptian literature in particular is mentioned. In the first chapter, information about the author's life, literary personality and his works is given. The study