Bazı konifer türlerinde Heterobasidion annosum (Fr.) Bref. sensu stricto'un patojenisitesinin belirlenmesi
Pathogenicity test of Heterobasidion annosum (Fr.) Bref. sensu stricto on some coniferous species
  1. Tez No: 391967
  2. Yazar: REFİKA CEYDA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TUĞBA DOĞMUŞ LEHTİJARVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heterobasidion annosum, kök ve gövde çürüklüğü, patojenisite, konifer, Heterobasidion annosum, root and butt rot, pathogenicity, conifer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Heterobasidion annosum kompleksinde yer alan türler Avrupa ve ülkemiz ormanlarında, özellikle koniferlerde oluşturduğu kök ve gövde çürüklüğü ile önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında, Burdur-Gölhisar yöresinde bulunan kızılçam ağaçlarının köklerinden izole edilen H. annosum s. s.'un bazı konifer türleri üzerindeki patojenisitesi ve fungusun diri odun içinde gelişimi ilk kez belirtilmiştir. Patojenisite denemelerinde, P. nigra, P. sylvestris, P. radiata, P. brutia var. eldarica, P. brutia, P. pinea, C. libani olmak üzere 7 farklı konukçu tür kullanılmıştır. Fungal materyal olarak ise 8 farklı izolat kullanılmıştır. Denemeler iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında General Linear Model analizi ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar tüm izolatların patojenik karakterde ve her 7 farklı konukçunun diri odununda gelişebilme özelliğinde olduğunu göstermiştir. İzolatların C. libani, P. sylvestris ve P. radiata üzerinde oluşturduğu enfeksiyon yüzdesi ve lezyon boyunun, diğer konukçulara oranla daha fazla olduğu saptanmıştır. P. brutia ve P. nigra fidanlarının etmenden en az etkilenen türler olduğu belirlenmiştir. Denemeler sonucunda hastalık etmeni tüplü fidanların gövdelerinden yeniden izole edilerek ilk izolatlar ile moleküler teknikler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Species in the Heterobasidion annosum complex cause severe root and butt rot on conifers in the forests of Turkey and Europe. In this study, the pathogenicity of H. annosum s. s. was determined on different coniferous species. P. nigra, P. sylvestris, P. radiata, P. brutia var. eldarica, P. brutia, P. pinea, C. libani seedlings were inoculated with 8 H. annosum s. s. isolates. This was the first pathogenicity test including H. annosum s. s. isolates obtained from a pine host (the Gölhisar isolates). This trial was conducted in growth chamber. The obtained data were compared with the General Linear Model analysis in SPSS. The results showed that all isolates were pathogenic on 7 different hosts and had an ability to grow in living sapwood. The isolates had a higher infection frequency and a significantly longer growth on C. libani, P. sylvestris and P. radiata seedlings. The least affected species were P. brutia and P. nigra from the isolates. After pathogenicity, H. annosum s. s. isolates were re-isolated from the hosts and they were compared with the first isolates with molecular technique.