Bazı iz elementlerin Brachionus plicatilis'in populasyon artışı ve yağ asidi kompozisyonuna etkisi
The effect of some trace elements on fatty acid composition and population growth rate of Brachionus plicatilis
- Tez No: 392035
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ SAVAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İz element, Brachionus plicatilis, zenginleştirme, populasyon artışı, yağ asidi, Trace elements, Brachionus plicatilis, enrichment, population growth rate, fatty acid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, rotifer B. plicatilis'in populasyon artışı ve yağ asidi kompozisyonu üzerine dört farklı iz elementin (Fe, Cu, Zn, Mn) ve iki farklı ticari zenginleştirici ürünün (Algamac 3050, DHA protein selco) etkisi belirlenmiştir. Rotiferin populasyon artışı bireysel ve yığın kültürlerde gerçekleştirilmiştir. Uygulanan iz elementlere göre rotifer B. plicatilis'in en yüksek birey sayısı ve büyüme oranının elde edildiği optimum konsantrasyonlar belirlenmiştir. İz element ilavesi rotifer B. plicatilis'in populasyon artışı ve yumurta oranının olumlu yönde etkilemiştir. Rotiferde en yüksek birey sayısı ve büyüme hızı C. vulgaris + Fe ile beslenenlerde sırası ile 1282.00±38.44 birey/ml, 0.89±0.00 gün-1 olarak saptanmıştır. Optimum iz element konsantrasyonlarında üretilen rotiferlerin toplam lipid ve yağ asidi kompozisyonun değişiklikler göstermiştir. Fe ilavesinin rotiferlerin çoklu doymamış yağ asidlerinin (PUFA) içeriğine etkisiz olmasına rağmen Cu, Mn ve Zn ilaveli rotiferde toplam doymuş yağ asidi (SFA) ve düşük tekli doymamış yağ asidi değerleri (MUFA) azalırken, çoklu doymamış yağ asidlerinin (PUFA) artış gösterdiği belirlenmiştir. Öte yandan rotiferlerdeki en yüksek EPA içeriği Cu+DHA protein selco ile zenginleştirilenlerde olmasına karşın en yüksek PUFA ve DHA içeriği Zn+Algamac 3050 ile zenginleştirilenlerde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of four different trace elements (Fe, Cu, Zn, Mn) and two different commercial product (Algamac 3050, DHA protein selco) on population increase and fatty acid composition of B. plicatilis were determined. Rotifers were produced in mass and individually culture. The optimum concentrations for the highest individual number and growth rate of rotifer B. plicatilis according to trace elements applied were determined. Supplementation of optimum trace elements effected positively the reproduction age and growth of rotifer. The highest individual number and growth rate of rotifer B. plicatilis fed with C. vulgaris+Fe was determined respectively, 1282.00±38.44 rot/ml, 0.89±0.00 day-1. Total lipid and fatty acid compositions of rotifer B. plicatilis produced under optimum trace elemets levels showed differences. It was obtained that supplemented of Cu, Mn and Zn, total saturated fatty acid (SFA) and monounsaturated fatty acid values (MUFA) were reducing but polyunsaturated fatty acids (PUFA) were increasing in rotifer although Fe suplementation did not effect the polyunsaturated fatty acids (PUFA). On the other hand, It was determined that the highest PUFA and DHA were determined in the rotifer enriched with Zn+Algamac 3050 while the highest EPA was showed rotifer enriched with Cu + DHA protein selco.