Zebra balığı (Danio rerio) embriyonik gelişimi üzerine Glyphosate'nin toksik etkileri
Toxic effects of Glyphosate on embryonic development of zebra fish (Danio rerio)
  1. Tez No: 392127
  2. Yazar: EKREM SULUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALTUK BUĞRAHAN CEYHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Glyphosate, zebra balığı, embriyonik gelişim, karbonik anhidraz, Glyphosate, zebrafish, embryonic development, carbonic anhydrase
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, tarım alanlarında ve ormanlık alanlarda yabancı otların öldürülmesi amacı ile sıkça kullanılan, organofosfatlı ve seçici olmayan bir herbisit olan Glyphosate'nin zebra balığının (Danio rerio) embriyonik gelişim döneminde vücut morfolojisi ve karbonik anhidraz enzimi aktivitesi üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla anaç zebra balıklarından alınan embriyolar 1, 5, 10 ve 100 mg/l konsantrasyonlarında Glyphosate 96 saat süreyle muamele edildi. Deneme tam şansa bağlı basit deneme planına göre, dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma bir Bu çalışmada, tarım alanlarında ve ormanlık alanlarda yabancı otların öldürülmesi amacı ile sıkça kullanılan, organofosfatlı ve seçici olmayan bir herbisit olan Glyphosate'nin zebra balığının (Danio rerio) embriyonik gelişim döneminde vücut morfolojisi ve karbonik anhidraz enzimi aktivitesi üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla anaç zebra balıklarından alınan embriyolar 1, 5, 10 ve 100 mg/l konsantrasyonlarında Glyphosate 96 saat süreyle muamele edildi. Deneme tam şansa bağlı basit deneme planına göre, dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma bir kontrol, dört muamele grubu olmak üzere toplam beş grup bulunmaktadır. Döllenmeyi takiben 4. saatten itibaren Glyphosate'ye maruz bırakılan embriyolar 24, 48, 72 ve 96. saatlerde mikroskop altında incelenerek, vucüt ve kuyruk anormallikleri, ödem varlığı ve hayatta kalma oranları değerlendirilmiştir. 96. saatin sonunda larvalardan hazırlanan homojenttan karbonik anhidraz enzim aktivitesi hidrataz aktivitesi tayin yöntemine göre ölçülmüştür. Deneme sonunda omurga ve kuyruk bozukluğu bulgularının yanında perikardiyal ve yumurta kesesi ödemi bulgularına da rastlanmış ve fotoğraflanmıştır. 96. saatin sonunda yapılan enzim aktivitesi ölçümü sonucunda, uygulanan Glyphosate konsantrasyonuna bağlı olarak enzim inhibisyonun arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the effects of Glyphosate, which is an herbicide organophosphate and unselective widely used agriculture and forest areas for killing weeds, on body morphology and enzyme activity of carbonic anhydrase during the embryonic development of zebrafish. For this purpose, embrios which are obtained from zebra broodfish were treated with glyphosate concantration respectively 1,5,10,100 mg/l for 96 hours. The study was carried on according to full aleatory simple test plan and four replications. There are five groups one is control whereas others are treated. We evaluated the body and tail abnormalities, presence of oedema and survival rate of embryos treated Glyphosate from 4 hpf with stereo microscope in 24, 48, 72 ve 96 th hours. The enzyme activity of carbonic anhydrase was detected with hydratase activity method from homogenate prepared end of the 96 th hour. As a result we had determined and photographed vertebra and tail abnormalities besides pericardial and yorcsak oedema. According to results of enzyme activity we observed that the activities of the enzyme decreased with increasing Glyphosate concentrations.