Bulak (Kelkit, Gümüşhane) göleti aks yeri ve göl alanındaki kayaçların geçirimlilik özelliklerinin araştırılması
Research on permeability characteristics of rocks in the waterbody and axis area of the Bulak pond (Kelkit, Gümüşhane)
- Tez No: 392310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulak Göleti, Jeoteknik, Gümüşhane-Kelkit, Enjeksiyon, Gölet, Bulak Pond, Geotechnic, Gümüşhane-Kelkit, İnjection, Pond
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada Yeşilırmak Havzası'nda bulunan Bulak Göleti'nin (Kelkit, Gümüşhane) oturacağı kaya kütlelerinin geçirimlilik özellikleri araştırılmış ve enjeksiyon perde derinliği hesaplanmıştır. Bu çalışma kapsamında aks üzerinde 6 adet, dolusavak güzergâhında 1 adet, kondüvi güzergâhı üzerinde 2 adet, vadi tabanı batardo ekseninde 1 adet ve memba sağ sahilde 1 adet olmak üzere 11 adet (toplam 303,0 metre) temel araştırma sondaj kuyusu açılmıştır. Açılan kuyularda kaya kütlesinin geçirimlilik özelliklerini tespit etmek amacıyla yerinde 2 metre aralıklar basınçlı su deneyleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda birimlerin yanal ve düşey devamlılıkları, %RQD değerleri, ayrışma derecesi, süreksizlik özellikleri, geçirimlilik özellikleri ve yeraltısuyu durumu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında ve bu alanının çeşitli ölçeklerde kesit ve haritaları hazırlanmıştır. Çalışma alanında tüf, aglomera, marn ve kireçtaşından oluşan Kretase yaşlı Karayaprak Karışığı, Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ve yamaç molozu yüzeylenme vermektedir. Birimlerin %RQD değerleri 0-97, ayrışma dereceleri orta-çok ayrışmış, çatlak sıkılığının 3-10 ve Lugeon değerleri 19.36 L- 0.5 L arasında değişmektedir. Cut-off kazı kotları, lugeon değerleri ve yeraltısuyu seviyeleri de dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda enjeksiyon perde derinliği 29 m olarak hesaplanmıştır. Ayrıca sıyırma kazısı sonrası zeminde oluşabilecek zayıflıkları iyileştirmek amacıyla sol sahilde 3 metre derinlikte 2 sıra kapak enjeksiyonu yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the permeability characteristics of rock masses which the Bulak Pond (Kelkit, Gümüşhane) located in Yeşilırmak basin on, and calculated the grout-curtain depth. Within the scope of this study, 11 boreholes were drilled in total for research purposes: 6 boreholes on axe, 1 borehole on the spillway, 2 boreholes ahead of cut-and-cover tunnels, 1 borehole in the valley bottom centered with cofferdam axis, and 1 on the pond slope (covering totally 303.0 meter). In-situ hydraulic pressure tests were carried out with 2-meter intervals on the drilled boreholes to identify the permeability characteristics of rock masses. By means of tests and researches, vertical and horizontal continuity of units, RQD% values, weathering degrees, discontinuity characteristics, permeability characteristics, and the condition of groundwater were determined. In the light of obtained data, sections and maps of the area were drawn at various scales. Both talus and alluvial deposits such as Cretaceous aged, Karayaprak Mélange and Kuvaterner aged alluvial deposits consisting of tuff, agglomerate, marl and limestone led to topping in the study area. RQD% values, fracture frequency and Lugeon values were found to be 0-97, 3-10, and 19.36 L -0.5 L, respectively. In addition, weathering degrees were found to be moderate to high. Through calculations based on excavation grades, Lugeon values and groundwater levels, the grout-curtain depth was calculated as 29 meters. Moreover, cement lining was recommended at the depth of 3 meters on the left coastal area to strengthen the soil which may have weakened as a result of stripping excavation.