Konservatuar prova odalarının akustik incelenmesi ve akustik tasarımın iyileştirilmesi
Acoustic examination and improving acoustic design of conservatory rehearsal rooms
  1. Tez No: 392810
  2. Yazar: YALIN ÖZGENCİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KONCA ŞAHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Akustik, Müzik Prova Odası, Çınlama Süresi, İşitme Testleri, Architectural Acoustic, Rehearsal Rooms, Reverberation Time, Hearing Tests
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Son yıllarda gittikçe önem kazanan mimari akustik alanının bir konusu olan prova odası akustiği ile ilgili çalışmaların sayısı dünya genelinde oldukça azdır. Ülkemizde ise; bu konuyla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın, konservatuar prova odalarının akustik olarak incelenmesi ve akustik parametreler dikkate alınarak iyi akustik kaliteye sahip prova odalarının tasarlanması alanındaki eksikleri tamamlaması amaçlanmıştır. Proje kapsamında; İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Türk Müziği Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırma Merkezi olmak üzere iki farklı konservatuar seçilmiş ve bu konservatuarlardaki farklı özelliklere sahip altı farklı prova odası incelenmiştir. Prova odalarındaki genel durumu müzisyen perspektifinden görmek ve öznel akustik parametre sonuçlarına ulaşmak amacıyla müzisyenlerle anketler yapılmış ve bu sonuçlar, akustik ölçümler sonucunda ulaşılan nesnel akustik parametre değerleri ile birlikte yorumlanarak seçilen prova odalarındaki akustik kalite değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda; mevcut prova odalarda tasarımsal iyileştirmeler yapılmıştır. Bu tasarımlar yapılırken; bu konuda yapılan araştırmalar ve ilgili standartlara bağlı kalınmış ve müzikal açıdan daha iyi akustik kaliteye sahip prova odası tasarımları hedeflenmiştir. Tasarlanan prova odalarının belirlenen enstrümanlar için dinleme testleri hazırlanmış ve bu dinleme testleri konservatuarlarda eğitim gören müzisyenler tarafından değerlendirilerek, iyi akustik kaliteye sahip olduğu düşünülen prova odası tasarımları, uygun akustik parametre değerleri ile birlikte önerilmiştir. Tüm bu hedefler doğrultusunda temel mühendislik yaklaşımlarından faydalanırken, mühendislik etiği esaslarına uygun hareket etmek temel amaç olmuştur. Bahçeşehir Üniversitesi Ses Teknolojileri Yüksek Lisans eğitim programı kapmasında yürütülen bu projede, konu hakkında tecrübeli insanların görüşleri alınmış ve bu konuyla ilgili olarak literatür araştırması yapılarak ilgili kaynaklar incelenmiştir. Proje sonunda; incelenen prova odalarının ile önerilen prova odası modellerinin çınlama süresi değerlerine, müzik prova odaları için önerilen oda modelleri için yapılan dinleme testleri sonucundaki müzisyen değerlendirmelerine ulaşılmıştır. Ek olarak; farklı akustik özelliklere sahip enstrümanların, modellenen odalar için yapılan dinleme testlerine göre aynı veya farklı akustik özellikteki odalar için müzisyen değerlendirmeleri ile tercih edilen çınlama süresi değerlerine ulaşılmıştır. Mimari akustik ve konservatuar prova odası akustik tasarımı alanlarında uygun çözümlere ve faydalı bilgilere ulaşıldığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Musician rehearsal rooms acoustics subject has gained importance in the recent years. As being part of architectural acoustics topic, there has been only a few studies in the world in the field of musician rehearsal rooms acoustics. In Turkey, a comprehensive study on this subject has not been done. This thesis study aims at completing shortcomings in examining conservatory rehearsal rooms' acoustics and designing rehearsal rooms that has fine acoustic quality, while taking acoustic parameters into consideration. In the scope of this Project, two conservatories have been chosen: Turkish Music Conservatory and Music Advanced Research Center in Istanbul Technical University, and six different rehearsal rooms with various features in these conservatories have been examined. In order to look at the general situation of rehearsal rooms from the musician's perspective and to reach subjective acoustic parameters, surveys with musicians have been completed. The survey results have been interpreted along with subjective acoustic parameter values and acoustic quality in selected rehearsal rooms was evaluated. As the result of these evaluations, design improvement have been made in existing rehearsal rooms and in addition, new room designs in different sizes were completed. While designing the rooms, research about the subject and related standards were adhered and rehearsal room designs with better acoustic quality from musical perspective were targeted. Simulations for the designed rehearsal rooms were made with selected instruments and these simulations were evaluated by musicians studying in conservatories. The rehearsal room designs thought to have fine acoustic quality were recommended with suitable acoustic parameter values. The fundamental objective was to conduct research in line with principles of engineering ethics, while utilizing fundamental engineering approaches towards all of these goals. In this Project conducted within Bahceşehir University Audio Technologies Masters program, expert opinion has been sought about the subject and resources have been examined with literature review of the subject. As a result of this project, musicians' evaluations of listening tests for room models recommended for improving music rehearsal rooms in examination have been reached. Also, resonating time values of chosen rehearsal rooms, recommended rehearsal room models and room models chosen by musicians based on listening tests have been attained. In addition, preferred resonating times values have been reached for instruments with different acoustic features based on listening tests done for modelled rooms or based on musician evaluations in rooms with different acoustic features. It is thought that useful information and suitable solutions have been gained in the areas of architectural acoustic and acoustic design for conservatory rehearsal room.