Using gamification in effective team planning and team activity
Efektif takım planlama ve takım aktivitelerinde oyunlaştırma
  1. Tez No: 392852
  2. Yazar: SELİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KARAHOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, Çevik Proje Yönetimi, İş ve Oyun, Gamification, Agile Project Management, Work and Play
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Oyunlaştırma, oyun öğelerini kullanarak insanları motive eden, davranışlarını değiştiren ve oyunlaştırılmış içeriğe bağlayan yeni bir kavram. Bu araştırma Agile proje yönetimi ve geliştirme süreçleri içinde Oyunlaştırma kavramını incelemektedir. Takım planlama ve takım aktivitelerini araştırmak için Agile süreçlerin seçilmesinin sebebi kendi içinde birçok kuralının olması ve bu kuralardan bazılarının da takım iletişimi ve takım içi geri bildirimlerle ilgili olmasıdır. Ayrıca, Agile süreçler ile çalışan takımlar Agile yöntemlerinin ileri sürdüğü temel kuralları değiştirmeden bu temel kuralların çevresindeki unsurları kendi projelerine ve çalışma kültürlerine uyarlayabilirler. Bu özellik Oyunlaştırmanın uygulanabilirliği için bize esneklik kazandırmaktadır. Tezin amacı Proje geliştirme sürecinde Agile takım üyelerinin Oyunlaştırma ile nasıl motive edileceğini araştırmak ve tasarlamaktır. Bu araştırma öncelikli olarak Oyunlaştırma motivasyon ve psikolojik faktörlerini ve oyun elementlerinin tasarım süreçlerini inceleyerek yapılacaktır. Bu çalışmanın çıktısı oyun elementleri, limitleri ve kurallarıyla birlikte tasarlanmış bir Oyunlaştırılmış sistem olacaktır. Ampirik Analiz bölümünde öncelikle Agile takım üyelerinin çalışma yöntemlerinin gereksinim analizine yer verilmiştir. Bu analiz farklı rollerdeki takım üyeleriyle görüşme sonuçlarından oluşmaktadır. Ardından tasarımı yapılmış Oyunlaştırılmış sistem prototipinin test sonuçları ve play test bulguları açıklanmıştır. Sonuç bölümünde oyunlaştırma kavramının agile süreçlerde uygulanabilir olup olmadığı yapılan analizlerden çıkan sonuçlar çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gamification is a new concept that can be explained as using game design elements to make people, motivated, behaviors changed and engaged for non-game contents. This research studies Gamification concept within Agile project management and development process. Agile development chosen to study with as team planning and team activity tool because there are individual rules that are Agile methods in it and some of them are about team communication and feedbacks. Also, Teams can change and use them how suitable with their project and their working culture. This feature provide us flexibility to study gamification. The purpose of this research is to study how Gamification can be used to motivate agile team members in project development process. This is achieved by studying the design process of Gamification motivational and psychological factors and the game elements that constitute a gamified system. The section Empirical Analysis presents firstly, empirical evidence of Agile team members' work behavior requirement analysis. They are the results of interviews with team members for their roles in project. Then, analysis of designed framework prototype test evidence and play test symptoms. The overarching conclusion is that the“gamification”concept is enforceable within Agile development process. The end result will be a framework that game elements, limitations and rules are designed for Gamified Agile Project Management system.