Son dönem Irak Türkmen klasik edebiyatı şairlerinden Ali Marufoğlu
Ali Marufoglu recent from Irak Turkmen classical poet literature
  1. Tez No: 393124
  2. Yazar: MARYAM NAJAT HUSSEIN DADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Marufoğlu, Şair, Irak Türkmen Edebiyatı, Divân Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı, Ali Marufoğlu, Poet, Iraq Turkmen Literature, Divan Literature, Clas-sical Turkish Literature
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışmanın konusu, Son Dönem Irak Türkmen Klasik Edebiyatı Şairlerin-den Ali Marufoğlu'yla ilgilidir. Şairin kendi el yazısı ile yazdığı şiir defterindeki bütün şiirleri, yurt içi ve yurt dışı çeşitli kayanlardan, gazeteve kitaplardan elde etti-ğimiz bilgileri bir araya getirerek düzenli bir çalışma yapmaya çalıştık. Çalışmamız giriş ve üç bölüm ve Metinler bölümü şeklinde tertip edilmiştir. Giriş bölümünde Irak Türkmen Klasik edebiyatının tarihi konu edilmiştir. 20. yüz-yılda Irak Türkmen edebiyatında divan şiiri, hece şiiri ve düzyazı hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin birinci bölümünde, kaynaklar ışığında Ali Marufoğlu'nun hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, Eserlerinin Tertibinde genel hususiyetlerine değinilerek incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise Etkilendiği Şairler ve Hakkındaki Görüşler başlığı altında bilgi verdik. Son bölümde ise tezin esasını oluşturan tenkitli metin“Metinler”bölümü yer almaktadır. Bu bölü-mün sonunda metindeki özel şahsiyetlerve çeşitli yerlerle ilgili açıklamaların belirtil-diği bir bölüm (Ekler) eklenmiştir.Son olarak elde edilen neticeler ''Sonuç'' başlığı altında sıralanmıştır, ayrıca çalışmamızı hazırlarken müracaat ettiğimiz eserler ''Kaynakça''da sunulmuştur ve çalışmamız ''Sözlük''bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this study concerns Ali Marufoğlu, one of the contem-porary poets belonging to the Iraq Turkmen Classical Literature. We made an attempt to create a well-rounded study by bringing together all the poems in the poetry book written in the poet's own handwriting, as well as the information we obtained from both domestic and foreign sources and newspapers and books. Our study was organized in the form of an introduction and three chapters, and Texts. In the introduction section, information was provided about the history of the Iraq Turkmen Classical Literature. Also, information was given about the divan poetry, syllabic (hece) poetry and prose in the 20th century Iraq Turkmen literature. In the first chapter of the thesis, Ali Marufoğlu's life, literary personality and works were described in the light of the relevant literature. In the second chapter, general characteristics concerning the organization of his works were dwelt on and investi-gated. In the third chapter, we provided information under the title of The Poets He Was Influenced by and Views about Him. The last section consists of“Texts”, which includes the reviewed texts forming the basis of the thesis. At the end of this section, a part (Appendices) was added where information was given about the persons in and various places the text. Finally, the results obtained were listed under the title of“Conclusion”and the Works we used while we were preparing our study were pre-sented in the“References”section. Our study was completed with the“Glossary”section.