Çocukları okul öncesi eğitime devam eden (5 yaş grubu) ebeveynlerin ana-baba tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Analyzing the attitudes of the parents who have (5 years old) children attending preschool classes in terms of different variables
- Tez No: 393125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne, baba, çocuk, anne baba tutumları, Mother, father, child, attitudes of mothers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmada çocukları okul öncesi eğitime devam eden (5 yaş grubu) ebeveynlerin ana-baba tutumlarının çocuklarının cinsiyetleri, sahip oldukları çocuk sayıları, çocuklarının okul öncesi eğitime devam etme süreleri, yaşları, eğitim düzeyleri ve meslekleri değişkenlerinden etkilenip etkilenmediği incelenmiştir. Araştırma 5 yaş grubu çocuğu olan 420 anne ile 187 baba, toplam 607 anne baba ile yürütülmüştür. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Ebeveyn Tutum Ölçeği(Karabulut ve Şendil)”kullanılarak toplanmıştır. Veriler, çalışma grubuna dahil edilen anne babaların; çocuklarının cinsiyetleri, çocuklarının okul öncesi kuruma devam etme süreleri ve anne babaların tutumu arasındaki fark değişkenlerinin karşılaştırılmasında t testi; sahip oldukları çocuk sayıları, , anne babaların yaşları, eğitim düzeyleri, meslekleri değişkenlerinin karşılaştırılmasında ise ANOVA ve aradaki farkın hangisinden kaynaklandığını belirlemek için ise Scheffe testi kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde manidarlık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre çocukları okul öncesi eğitime devam eden (5 yaş grubu) annelerin sahip oldukları çocuğun cinsiyetleri ve meslekleri değişkenlerine göre çocuklarına karşı tutumlarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı; çocuk sayıları, sahip olduğu çocukların okul öncesi eğitime devam etme süreleri, yaşları, eğitim düzeyleri değişkenlerine göre ise çocuklarına karşı tutumlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Babaların ise; sahip oldukları çocukların cinsiyetleri, sahip oldukları çocuk sayıları, sahip olduğu çocukların okul öncesi eğitim kurumuna devam etme süreleri ve yaşları değişkenlerine göre çocuklarına karşı olan tutumlarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı; eğitim düzeyleri ve meslek değişkenlerine göre çocuklarına karşı tutumlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation we have studied the parents who have five-year-old children attending preschool classes and examined whether their attitudes towards their children change according to the sexes of them, the duration of preschool attendance, the number of children they have, parents' ages, education levels and their occupations. The research has been conducted with 420 mothers and 187 fathers, 607 parents in total. The datas are gathered by using“Personal Information Forms”and“Parental Attitudes Scale(Karabulut and Şendil).”In the comparison of the variables including the participant parents' difference between the attitudes of mother and father and children's sexes t-test is used. In the comparison of the variables involving the number of children, duration of preschool attendance, parents' ages, education levels, occupations The Analysis of Variance (ANOVA) is used and the Scheffe Test is also used to determine where the difference between these two stems from. In the analysis of datas' meaningfulness level is determined as 0.05. Research findings show that while the variables such as sexes of children, mothers' and their occupations do not influence the attitudes of them towards their children significantly, the variables including the number of children, duration of preschool attendance, their ages and education levels affect their attitudes considerably. As for the fathers, the variables such as sexes and numbers of children, duration of preschool attendance, their ages and do not influence their attitudes towards their children much but their education levels and occupations change the situation noticeably.