Bilişim sektörü çalışanlarının motivasyon ve etik iklim algı düzeylerinin örgütsel bağlılığa etkisi
Effect of the perception levels of motivation and ethics of I.T. endustry employees to organizational commitment
  1. Tez No: 393298
  2. Yazar: MELİK CAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ALNIAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Etik İklimi, Bilişim Sektörü, Motivation, Organisational Commitment, Organisation Ethic Climate, IT Industry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde işletmelerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet avantajı elde etmesi, sahip oldukları kaynakları en verimli ve en etkin biçimde kullanabilme kabiliyetlerine bağlıdır. Son yıllarda çalışanların, işletmelerin en değerli kaynağı olduğunun fark edilmesiyle örgütlerin insana ve onun yönetimine verdiği önem artmıştır. İşletmelerin bu ortamda söz sahibi olabilmelerinde en büyük etken, çalışanların en iyiyi yapabilmeleri için motivasyona sahip olmalarıdır. Çalışanın örgüte karşı olan sadakat tutumu ve çalıştığı örgütün başarılı olabilmesi için gösterdiği gayret olarak ifade edilen örgütsel bağlılık kavramı işletmeler için önemli bir hale gelmiştir. Örgütlerdeki etik davranışların açıklayıcısı ve öngörücüsü olarak etik iklim kavramından bahsedilmektedir. Bilişim sektörü, son yıllarda hızlı ve ivmeli gelişmeler kaydeden ve ülke ekonomisinin gelişmesine önemli katkı sağlayan, araştırmalara fazla konu olmayan bir sektördür. Bu araştırma, bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde çalışanların örgütsel bağlılıklarının, motivasyonlarının ve örgüt etik ikliminin ilişkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the corporations' achieving the competitive advantage is mainly related to the ability to use their own resources efficiently and effectively. As it was noticed during the recent years that the employees are the most valuable sources of corporations, the organisations have given an increasing importance to the human and his management. The most important factor in corporations' leadership in this specific field is their employees who have a motivation to do their best. The term, organisational commitment, which can be stated as an employee's loyalty towards the organisation and effort for his organisation's success has become important. Ethic climate is referred as descriptor and predictor of the ethic behaviours in organisations. IT industry is a field that has shown rapid and accelerated developments in recent years, has helped to the development of the national economy and has not been a subject of research. This paper, reveals the relationship among organisational commitments, motivation levels of the employees working in IT industry and organisation ethic climate.