Türkiye'de spor sponsorluğu; Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray futbol kulüplerinin ana sponsorluklarının bilinirliği üzerine bir araştırma
Sport sponsorship in Turkey; a research for recognition of main sponsorships of Besi̇ktas, Fenerbahce and Galatasaray football clubs
  1. Tez No: 393299
  2. Yazar: YUSUF BAHADIR DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL SAYIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorship, Sport Sponsorship, Football Sponsorship, Brand awareness, Main Sponsor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Spor sponsorluğu, sponsorluk türleri içerisinde en çok tercih edilen sponsorluk türlerindendir. Hedef kitle üzerinde farkındalık oluşturmak ve bilinirliği arttırmak amacıyla kullanılan sponsorluk, doğru kullanıldığında sponsora ve sponsor olunan tarafa büyük katkılar sağlamaktadır. Araştırmanın konusunu, futbola büyük yatırımlar yaparak ana sponsor olan markaların bilinirlik düzeylerinin belirlenmesi ve taraftarlar üzerindeki etkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ve yöntemi ise; amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket formu“Google Drive Form”uygulaması ile hazırlanmış olup, yaklaşık 500 İletişim Fakültesi öğrencisi/mezunu bireye, Facebook ve Forumlar (akademikpersonel.org) üzerinden gönderilmiştir. Sonuç olarak toplamda 370 kullanılabilir anket araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın önemli noktaları; sponsorlar taraftarların gözünde, önce maddi kazanç; sonra marka değeri olarak görülmektedir. Fanatik taraftarların takımının ana sponsorlarını fanatik olmayan taraftarlara oranla, daha yüksek bir oranda bildiklerini, taraftarı oldukları takımları daha yakından tanıdıklarını göstermektedir. Yapılan frekans ve varyans analizlerine göre elde edilen sonuçlar, büyük miktarlar harcanarak yapılan sponsorluk anlaşmalarının karşılığını bulmadığı konusunda önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler; Sponsorluk, Spor Sponsorluğu, Futbol Sponsorluğu, Marka Bilinirliği, Ana sponsor
Özet (Çeviri)
Sport sponsorship is the most preffered one among types of sponsorship. Sponsorship is used in creating awareness on target audiences and increase brand awareness. Sponsorship contributes to sponsorship sides when it is applied properly. Main object of the research, determination of the brands which are improving their awareness by being sponsor with a huge investing and accordingly; examination of the influence over the supporters Purposeful sampling method has used for the method and examples of study. Survey form which is created by“Google Drive Form”application and it has reached to estimately 500 comunication faculty student/grad student via facebook and forums (akademikpersonel.org). As a result, totaly 370 usable surveys has been integrated in research. Critical points of the research are those; sponsored brands seems gaining profit in the first step and then brand value on the line of vision of the supporters. Research shows that fanatical fans recognize sponsors of their teams well rather than non-fanatical fans. According the results of the analysis which have been made about the frequency and variance, are evaluated as the sponsorship angrrements which have been made with a huge amounts are inefficient.