Kadın ve erkek temsilleri açısından yeni bir araya gelme alanı olarak sosyal paylaşım ağlarının analizi: Kizlarsoruyor.com örneği
Analyzing social network sites as aggregation field in terms of representation of femininity and masculinity: A case study kizlarsoruyor.com
  1. Tez No: 393331
  2. Yazar: EMEL ATEŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR PÖSTEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınlık, Erkeklik, Toplumsal cinsiyet stereotipleri, Sosyal Paylaşım Ağları, Femininity, Masculinity, Gender Stereotypes, Social network sites
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, gündelik yaşamdaki performatif hareketlerle inşa edilen kimliklerin, kullanıcılarına sanal birer uzam sunan sosyal paylaşım sitelerinde nasıl kurgulandığının kizlarsoruyor.com adlı sosyal paylaşım sitesi üzerinden incelenip içerik analizi yöntemi ile analiz edilmesidir.Araştırmanın birinci bölümünde, sosyal paylaşım siteleri ve bu sitelerle birlikte değişen iletişim biçimleri, kimlik inşası ve kendini sunma davranışı ele alınmıştır. İkinci bölümde kendini sunma kuramından hareketle sosyal paylaşım sitelerinde kadın ve erkek temsilinin inşasına değinilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde sitedeki profiller içerik analizi yöntemi ile incelenerek, sanal kimlik inşasının çevrimdışı dünya ile benzerliği veya farklılığına ilişkin sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to study and analyze by content analyzing method, how identities that are builded by performative acts in daily life are fictionalised in the social network sites which are present their users a virtual space. A social network site kizlarsoruyor.com is the example of this study for analyze.In the first chapter of the study, social network sites and way of communications that are changed with these sites, identity construction and self presentation behaviour is considered. In the second chapter, construction of representation of male and female in the social network sites, based on the self presentation theory. The third chapter of the study contains analyzed site profiles by content analyzing method and the results on similarities and differences between virtual identity construction and the offline world.