Ahmet Haldun Terzioğlu'nun romancılığı (İkinci dönem)
The novelist character of Ahmet Haldun Terzioğlu (Second term)
- Tez No: 393421
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Haldun Terzioğlu, tarihî roman, kişiler, konu, izlek, A.H.Terzioğlu, historical novel, characters, theme, path
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
“Ahmet Haldun Terzioğlu'nun Romancılığı (İkinci Dönem)”adlı yüksek lisans tezinde yazarın ikinci dönem romanları incelenmiştir. Terzioğlu, günümüz Türk edebiyatı tarih romancıları arasında önemli bir yere sahiptir. O, romanları aracılığıyla bizi biz yapan tarihî değerler sistemini ortaya koymaya çalışmıştır. Yazarın incelediğimiz romanlarının çoğunun merkezî kişisi tarihten bildiğimiz gerçek kahramanlardır. Bu kahramanların insani, beşeri yönleri ve özellikle vatan uğruna yaptığı fedakârlıklar ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur. A. H. Terzioğlu'nun tarihî romanlarında mekân, tarihî, tematik ve sosyolojik bir değer taşımaktadır. Zaman zaman detaylı mekân tasvirlerine yer verilmiştir. Açık mekân olarak Ötüken, Bozkır, kapalı mekân olarak ise daha çok çadır tercih edilen yerlerdir Gerilim ögeleri, çatışmalar ve düğümler başarılı şekilde kullanılarak romanların süreğenliğini arttırmıştır. Birçok kaynağa başvurularak metin ekleme ve metin dönüştürme yoluyla metinlerarasılık sağlanmıştır. Roman türleri açısından tarihî roman başta olmakla, büyüme, yaşamöyküsel ve macera çeşitleri kullanılmıştır. Hem tarihî hem de güncel terimleri fazlaca kullanan yazar, dil sapmalarından küfür ve ayıp sözlere de yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
The master thesis named“The novelist character of Ahmet Haldun Terzioğlu (Second Term)”studied second-term novels of the writer. Terzioğlu occupies an important place among the historical novelists in current Turkish literature. Through his novels the writer tries to manifest historical system of values that make us who we are. The protagonists of most of his novels that we have studied are real heros, whom we know from history. The humanistic sides of those heros and especially self-sacrifices, which they made for the sake of the country, were exhibited in detail. In the historical novels of A. H. Terzioğlu, location carries a historical, thematic and sociological value. Occasionally, detailed location descriptions are included. Ötüken, Bozkır are preferred as the outdoor locations, tents are preferred as the indoor location. Being used successfuly, elements of thrill, contadictions and climax increase the continuity of the novels. By applying so many sources, intertexuality is provided through text supplementation and text transformation. In terms of novel types, especially historical ones, types of growth, biography and adventure were used. The writer, who uses both history and current terms excessively, utilizes swears and nasty words among language bias.