Cumhuriyet Döneminde sembolik şiddetin kurumsallaşması: Erken Cumhuriyet Dönemi gazetelerinde kadın tasavvuru
Institutionalization of symbolic violence in the Republican Period: Imagination of women in the newspapers of the Early Republican Period
  1. Tez No: 393442
  2. Yazar: DAMLA EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EKİN AKŞİT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Cumhuriyet Dönemi, Sembolik Şiddet, Kemalizm, Kadın, Early Republican Period, Symbolic Violance, Kemalism, Women
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Cumhuriyet dönemi ile ilgili çalışmaların birçoğu 1945 sonrası yoğunlaşan çok partili hayata geçiş dönemiyle ilgilidir. Bu durumun en önemli nedeni, bu tarih aralığında toplumsal ve siyasal hayatta yaşanan değişim ve dönüşümlerin zenginliği ile ilişkilendirilebilir. Tek partili dönem ise, otuz yıllık otoriterlik dönemi içinde daha stabil gözükmesine rağmen, Osmanlı İmparatorluğu'ndan kopuş ve yeni bir ulus-devlet kurulması nedeniyle daha kritik bir öneme sahiptir. Ulus-devlet inşası, toplumsal tüm kurumları revize ederken, yeni vatandaşlık kurgusunu da oluşturmuştur. Bu duruma bağlı olarak tüm vatandaşların hayatı yeniden revize edilse de en çok etkilenen kadınlar olmuştur. Osmanlı Kadın Hareketi'nin siyasal ve toplumsal hayattaki izlerinin Kemalist Cumhuriyet tarafından silinmesi ve yeni kadınlık rollerinin oluşturulması, bu çalışmanın feminist eleştiri literatürüne dayanan ön kabullerinden bir tanesidir. Yeni kadınlık rollerinin, silinen kadınlık hafızası gölgesinde nasıl oluşturulduğu ve nasıl toplumsallaştırılmaya çalışıldığı ise, çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini Erken Cumhuriyet dönemi gazeteleri oluşturmaktadır. Gazetelerdeki kadınlarla ilgili görsel ve yazılı içerikten hareketle kadınların kendilerine dair eşitsiz rolleri benimsemelerine neden olabilecek toplumsal kurulum, Bourdieu'nun sembolik şiddet kavramıyla tartışmaya açılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Most of the research about Republican Period focuses on the transition to multi-party system observed after 1945. The most important reason of this can be related to the rich practice of transformation and change in social and political life of this specific period. The period of Single-party system, on the other hand, seems to be much more stable within the 30-year authoritarian period, but has of critical importance because of dissolution of Ottoman Empire and establishment of a new nation state. While the process of establishing the nation state revised all social organizations, it also created a new citizenship definition. So, the social life of all the citizens was reconstructed during this process, but women were the ones who were affected mostly. One of the presuppositions of this research, based on feminist criticism literature, is about Kemalist Republic's erasing the traces of Ottoman Women's movement on political and social life, and the formation of new womanhood roles in the society. The subject of how new womanhood roles are formed under the shade of past womanhood memories that were actually swept away, and how these roles were socialized is the starting point of this research. Sample work of the research is based on newspapers of early republican period. With reference to the visual and written content about women in these newspapers, society's social construction that possibly urges women to embrace unequal roles about themselves is discussed based on Bourdieu's symbolic violence notion.