İşletmelerin sermaye yapısı kararlarının karlılık düzeylerine etkisi
The effect of capital structure decision on firm's profitability
  1. Tez No: 393465
  2. Yazar: SÜLEYMAN ANIL MELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Performans, Karlılık, Halka Açıklık Oranı, Capital Structure, Performance, Profitability, Free Float Ratio
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada işletmelerin sermaye yapısı kararlarının karlılıkları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Borsa İstanbul (BİST)'a kayıtlı ve imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin 2009-2013 dönemine ilişkin verileri analiz edilmiştir. Çalışmada panel en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemle işletmelerin halka açıklık oranı, kısa vadeli borç/toplam aktif, uzun vadeli borç/toplam aktif, borç/özsermaye ve finansal borç/toplam aktif oranlarının aktif karlılık oranı, özsermaye karlılığı, faaliyet kar marjı ve faaliyet nakit akışı/toplam aktif oranları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde, işletmelerin borçlanma düzeyi arttığında özsermaye karlılığının arttığı fakat halka açıklık oranları arttığında, özsermaye karlılığının azaldığı görülmektedir. Ayrıca işletmelerin kısa vadeli borcu azaldığında aktif karlılıklarının artabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study investigated to effect of capital structure decision on firm's profitability. With the purpose, firms that listed on Borsa İstanbul (BIST) manufacturing sector analyzed data to redarging 2009-2013 period. In the study used to panel least squares. With this method researched that effect of firms of ratios of short-term debt/total assets, long-termdebt/total assets, debt/equity, financial debt/total assets and free float on return on asset (ROA), return on equity (ROE), operating profit margin and operating cash flow/total assets ratio. When the result of the study are evaluated, they show that return on equity increased when borrowing level of firms increased but return on equity decreased when free float ratios of firms increased. Also they show that may increased return on assets when short-term debts of firms decreased.