Teknoloji geliştirme bölgeleri özelinde üniversite Spin-off şirketlerinin kuruluşunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Türkiye örneği
Identification of factors affecting the establishment of university Spin-off companies in technology development zones: The case of Turkey
- Tez No: 393472
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KALÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Spin-off Şirketleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Logit Regresyon Analizi, University Spin-off Companies, Technology Development Zones, Logit Regression Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bizler hızlı bir şekilde değişen küresel rekabet çevresinde yaşamaktayız, bu çevredeki ülkeler de yeni bilgi üretme ve onu ticarileştirme yeteneklerini yükseltmelidirler. Bilginin ticarileşmesi ülkelerin ekonomik gelişimleri için önemli bir konudur. Hem Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) hem de üniversite Spin-off şirketleri ülkelerin ekonomik gelişmelerine katkıda bulunurlar. Araştırma ve geliştirme ajansları sayesinde yenilik ve yeni teknolojiler oluşturmada büyük bir role sahiptirler. Üniversite spin-off şirketleri akademik girişimcilik yolu ile kurulan, profesyonel çalışma ekibi, eğitimli iş gücü ve akademik araştırma disiplini sayesinde oluşan üniversite araştırmalarının ticarileşmesinin yollarındandır. Bu nedenle üniversite, sanayi ve kamu işbirlikleri desteklenmeli ve dahası üniversite, sanayi ve kamu mevcut fırsatlarını bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişme için ortaya koymalıdırlar. TGB'ler üniversite, sanayi ve kamu arasındaki işbirliklerinin sağlanmasında anahtar bir role sahiptirler. Araştırma tabanlı sanayi ve yenilik aktivitelerini destekler, bilgi akışının ve teknoloji transferinin gerçekleşmesini sağlarlar. Üniversite spin-off şirketleri kurulması için akademisyenleri, öğrencileri, yeni mezunları ve onların ticari mal ve hizmete dönüşebilecek yeni fikirlerini teşvik eder. Bu çalışmanın asıl amacı Türkiye'deki TGB'lerin üniversite spin-off şirketleri şirketleri kuruluşundaki rolünü belirlemektir. Ekonometrik analiz yapılarak sonuçların belirlenmesi için Logit Regresyon Analizi (LRA) kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
We live in a rapidly changing global competitive environment, in this environment countries must increase their ability to produce new knowledge and to commercialize it. The commercialization of knowledge is an important issue in the economic development of countries. Both Technology Development Zones (TDZs) and university spin-off companies contribute economic development of countries. They have a big role to create innovation and new technologies through the agency of their research and development activities. University spin-off companies which are established by an academic entrepreneurship are ways for commercialization of university researches owing to professional team workers, educational staff and academic research discipline. In this instance, universities, industries and public coorparations must be provided and also university, industry and public should put their existing opportunities together for scientific, technological, economic developments. TDZs have a key role to provide coorparation between university, industry and public. They promote research-based industrial and innovative activity, and supply flow of knowledge and technology transfer. They encourage academics, students, new graduated students and their new ideas which can be turn into commercial goods and services to set up university spin-off c companies. The main purpose of this study is to determine the role of TDZs to set up university spin-off companies in Turkey. We will do econometric analysis to determine results by using Logit Regression Analysis (LRA).