222 numaralı Urfa Şerʻiyye Sicili'nin (Birinci kısım) transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1308-1309/M. 1891-1892)
Transcription and evaluation of Urfa Sharʻiya Register (First chapter) no. 222 (H. 1308-1309/ 1891-1892 A.D.)
- Tez No: 393486
- Danışmanlar: PROF. DR. M.ALAADDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mahkeme, Şerʻiyye Sicilleri, Urfa, Ottoman State, Court, Sharʻiya Registers, Urfa
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
“222 Numaralı Urfa Şerʻiyye Sicili'nin (Birinci Kısım) Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi (H. 1308-1309/M. 1891-1892)”başlığı altında hazırladığımız bu tezin amacı, söz konusu sicilin transkripsiyonunun yapılması ve sicilde yer alan kayıtların değerlendirilmesidir. Böylece özellikle 19. yüzyılda Urfa'nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına dair bilgilere ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte Şer'iyye Sicilleri ve öneminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde bu sicillerin tanımı ve muhtevası işlenmiştir. İkinci bölümde genel olarak Urfa Şerʻiyye Sicilleri ve özel olarak da 222 Numaralı Urfa Şerʻiyye Sicil Defteri'nin birinci kısmı hakkında detaylıca bilgi verilmiştir. Adı geçen sicilde yer alan belge çeşitlerinin tespiti yapılmış ve değerlendirmeye tâbi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study which is presented under the heading of“Transcription and Evaluation of Urfa Sharʻiya Register (First Chapter) No. 222 (H. 1308-1309/ 1891-1892 A.D.)”is transcribing the abovementioned register and evaluating the cases documented in it. Therefore, it is aimed to receive information regarding Urfa's economic, social, and cultural life especially in the 19th century. Our study is consist of an introduction and two chapters. In the Introduction section, Shar'iya Registers and their importance are discussed. In the first chapter, definition and content of these registers are reviewed. In the second chapter, detailed information about Urfa Sharʻiya Registers in general and the first chapter of Urfa Sharʻiya Register No. 222 in particular is provided. Types of documents recorded in the abovementioned register are determined and evaluated.