Halide Edib Adıvar'ın Türk modernleşmesine katkısı
The contributions of Halide Edip Adivar on Turkish modernization
- Tez No: 393487
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZAHAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Public Administration, Sociology, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Türk Modernleşmesi, Halide Edib Adıvar, Milli Mücadele
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, Halide Edib Adıvar'ın Türk modernleşesine olan katkılarını ortaya koymaktır. Osmanlı imparatorluğu hayatta kalabilmek için batıyı örnek alamaya başladığından beri, Türk aydınları bu konu üzerinde düşünmeye, eserler vermeye başlamışlardır. Bunlardan birisi de Halide Edib Adıvar'dır. Halide Edib, modernleşme sürecini bizzat yaşamış öncü aydın kadınlarımızdandır. Balkan Savaşları ile başlayan, milli mücadele ile devam eden süreçte, Halide Edib Türk halkı ile sürekli temas halinde olmuş ve onları yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Bütün bu tecrübelerini de eserlerinde gayet başarılı şekilde işlemiştir. Tüm hayatı boyunca da Türk kültürünü ülkemize, yurt dışında geçirmek zorunda kaldığı süre içinde dünyaya tanıtmaya çalışmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Osmanlı-Türk modernleşme sürecine Halide Edib Adıvar'ın katkılarını, fikirlerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce the contributions of Halide Edip Adivar on Turkish modernization. Since Ottoman Empire started to take as example of the west in order to stay alive, Turkish intellectuals started to think and work about this. One of these intellectuals is Halide Edip Adivar. Halide Edip is one of the female pioneers who personally lived the modernization. During the period started with Balkan Wars and continued with national battle, Halide Edip was always in touch with Turkish people and had the opportunity to know them closely. She used all these her experiences in her work very successfully. All her life she tried to introduce Turkish culture to our country, and to the world while she had to live abroad. The main aim of thi study is to introduce the contributions and ideas of Halide Edip Adivar to the Ottoman-Turkish modernization process. Key World: Ottoman-Turkish Modernization, Halide Edip Adivar, National Battle