Geri Dön

Son dönem hadis çalışmaları ve Talat Koçyiğit (1927-2011)'in hadisçiliği

Recent hadith studies and Talat Koçyi̇ği̇t (1927-2011)'s haditherty

  1. Tez No: 393643
  2. Yazar: RECEP BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMEDDİN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Talat Koçyiğit, Hadis Âlimi, Ehl-i Sünnet, Hadis Ġlmi, Daru'lHadis, Talat Koçyiğit, Hadith Scholar, Ahl al-Sunnah, Science of Hadith, Darul-Hadith
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 107

Özet

19. yüzyılın sonlarından günümüze kadar hadis alanında ülkemizde yapılan çalışmalar dışında, Hindistan, Pakistan, Arap âlemi ve Batıda da kayda değer çalışmalar yapılmıştır. Bu dönemde temel hadis eserleri neşredilmiş, üzerlerine akademik çalışmalar yapılmış ve hadislerin anlaşılmasında yeni yöntem arayışlarına gidilmiştir. Türkiye'de yapılan hadis çalışmaları ise, bir kısmı Osmanlı'nın son döneminde yetişen, bir kısmı da Osmanlı'nın son döneminde yetişip Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra da yaşayan âlimlerin katkılarıyla devam etmiştir. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte, köprü vazifesi üstlenen bu âlimler, genellikle 1950'li yıllarda vefat etmişlerdir. Son dönem hadis alanındaki akademisyenlerin ilklerinden birisi de merhum Talat Koçyiğit (1927-2011)'dir. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk mezunlarından olan Koçyiğit'in doktora tezi, Türkiye'de hadis alanındaki ilk akademik çalışmalardan birisi olup, Hadislerin Toplanması ve Yazı İle Tespiti ismini taşımaktadır. Koçyiğit, 1967'de Hadisçilerle Kelamcılar Arasındaki Münakaşalar isimli çalışması ile doçent, 1975'de de profesör olmuştur. Hadis alanında birçok ilke imza atan Koçyiğit'in 19 ilmî makale, 124 gazete ve dergi yazısı, dokuz ansiklopedi maddesinin yanı sıra, tercüme, tahkik, sadeleştirme ve komisyon üyesi olarak telif ettiği 22 eseri bulunmaktadır. Eserlerinden“ehl-i sünnet”geleneğine bağlı bir“ehl-i hadis”olarak isimlendirebileceğimiz Koçyiğit, yetiştirdiği çok sayıda öğrencinin ve ilim adamının yanı sıra, hadis ıstılahları, hadis usûlü ve hadis tarihi gibi hadis ilminin temeli sayılan konulardaki eserlerinin yanı sıra, hadis tercümeleri, meal ve tefsir çalışması, tahkikler ve ders kitapları, imam ve hatipler için örnek hutbe ve vaaz metinleri, gençleri bilinçlendirici piyes tercümesi, radyo ve televizyon konuşmaları, akademik sahada yüksek lisans ve doktora tezi yöneticiliği, mahkeme bilirkişiliği, fıkıh tarihi ve kelâm gibi geniş bir alanda çalışma yapmıştır.

Özet (Çeviri)

From the late 19th century until the end of the 20th century notable studies have been done in our country in hadith area, and also in India, Pakistan, the Arab world and the West. Hadith books have been published in this period, the academic work done on them and were made to the method of seeking to understand the hadith. A part of hadith scholars are the former Ottoman Empirer lived during the last period other part of the hadith scholars lived late Ottoman period and has continued living in the founding of the Republic. The transition to the Republic of Ottoman scholars assumed that the bridge, usually have died in the 1950s. Last periods one of the first scholars in recent hadith Talat Koçyiğit (1927-2011) 'd. Ankara University Faculty of Theology of the first graduates of the doctoral thesis Koçyiğit, is one of the first academic studies in Turkey in the hadith is about writing with Collection and Identification of Hadith. Koçyiğit, wrote in 1967, ''Controversy theologians with Between muhaddithun'' became associate professor with the work and he became a professor in 1975. Many firsts in the field of Hadith, Koçyiğit 19 scientific articles, 124 newspaper and magazine article, as well as nine encyclopedia, translation, verification, simplification, and that there are 22 members of the commission as the copyright work. With The works of“Ahl al-Sunnah”we understand that Koçyiğit hadith defenders Technical Terms, the hadith procedure and hadith history as hadith basic is considered as well as the works of the subject, Hadith translations, meanings and interpretation work, checks and textbooks, for example for imams and preachers sermon and sermon texts, youth awareness of the translated plays, radio and television speeches, master's and doctoral theses in the field of academic management, court expertise has made working in a large area, such as historical and theological jurisprudence.

Benzer Tezler

  1. Hadis Usulü kitabı yazımında yenilikler ve yenilikçiler

    Innovations and innovators on writing book in Methodology of Hadith

    ZEYNEP POLAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    DinÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MİRZA TOKPINAR

  2. Hamâmîzâde İhsân Bey'in Hamsinâme'si (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)

    Hamâmîzâde İhsân Bey's Hamsinâme (Concordance and functional glossary)

    NURŞEN ÖZBAKIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Türk Dili ve EdebiyatıKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SAVAŞKAN CEM BAHADIR

  3. Sultan II. Abdülhamid Dönemi hadis çalışmaları

    Hadith studies during the reign of Sultan Abdulhamid II

    RAZİYE BETÜL DAĞDEVİREN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞE ESRA ŞAHYAR

  4. Hadis-fıkıh ilişkisi bağlamında ahkâm hadislerinin rolü

    The role of ahkam hadith in the context of hadith-fiqh relationship

    MEHMET NAİM ÇAPRAS

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinDicle Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUHAMMED TAYYİB KILIÇ

  5. Zafer Ahmed Osmânî Tânevî ve hadisçiliği

    Zafar Ahmad Usmânî Thânwî and hadithism

    MUHAMMET ALİ TEKİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ADİL YAVUZ