Kur'an-ı Kerim'deki ilmi i'caz bağlamında insanın yaratılışı
Through the scientific miracle of the holy Koran (The creation of human)
  1. Tez No: 393655
  2. Yazar: REEM TABBARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: ilmi görüş, ilmi hakikat, tefsir, ilmi tefsir, âyet, ilmi icaz ve insan, the scientific theory, scientific truth, explanation, scientific explanation, verse, scientific miracles, the human being
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tez hakkında:Bu tez, önsöz, giriş ve sonuç bölümlerinin dışında iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü: Kur'anı Kerim'deki ilmi tefsir ve ilmi icaz konusunda, günümüzdeki ve geçmişteki müfessirlerin,alimlerin görüşleri sunulmuştur. Aynı zamanda Kur'anı Kerim'de Hz.İsa,Hz.Adem ve Hz.Havva (as)'nın şahsında temessül eden insanın bilinen yaratılış kanunu ve genel anlamda insan ele alınmıştır. Ikinci bölüm ise: İnsanın yaratılış aşamalarının her bir aşaması, hem tefsir kitapları hem de bilimin ulaştığı son bilimsel bulgulara dayanılarak Kur'an ve müspet ilimler açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Buna ilaveten insanın yaratılışı hakkında ortaya konmuş bazı icazlar ele alınmıştır. Araştırmanın amacı:Kur'an-ı kerim'in icaz yönlerinden bir yönünü ilmi hakikatler ve keşifler ışığında ortaya koymak. Kuran'da bulunan ve keşfedilen bu hakikatler geçmişten günümüze, fakihleri ve alimleri hayrete düşürürken, Doğu ve Batı insanının ilgi odağı olmuştur. Bu araştırmanın en önemli neticesi, ilmi tefsirin tefsir ilminde kullanılmasının olumlu yönlerinin olumsuz yönlerindendaha fazla olduğununortaya konmasıdır. Allah insanlara bilgi ve ilmi vasıtalar verdi ve âlimlerin bu vasıtalarla ulaşmış oldukları kesin bilgilerde delillere dayanmanın isabetli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
About Message: This research contains an introduction, preface, two paragraphs and conclusion. The first paragraph introduces the ideas of the scientists. The old ones and the recent ones about the scientific miracles and the scientific explanations in Quran .It also addressed a study about the human being in the Quran and his creation, which differs than what is known for the creation of ADAM and HAVA and ISA (peace be upon them). The second paragraph is about the stages of human creation between science and the Quran depending on what came in the Quran commentar'es. And giving the most resent Results of Modern science and Medicine in each stage.In addition to some new scientific discoveries about human creation. The target of this research is to showing one face of too many faces of the miracles of the Quran according to the scientific inventions and discoveries which became the subject for the East and the West and confused the brains of the scientists all over the world, and mystified the brains of the old scientist and the most recent one's in this great holy Quran. The most important results of this research is the impact of the scientific miracles and employing them in interpretations was positive more than negative. Because Allah gave the human being the tools for learning and searching. And made the results that scientists gets are certain and reliable.