Hanehalkının finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Sakarya ili örneği
A research on determining financial literacy level of household: The case of city of Sakarya
  1. Tez No: 393700
  2. Yazar: EMİNE GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TUNAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Eitim, Hanehalkı, Financial Literacy, Financial Education, Household
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde finansal piyasalarda meydana gelen bir takım değişmelerle birlikte, finansal sistemde belirli nedenlerle yer alan bireyler çeşitli sıkıntılar, fırsatlar ve seçeneklerle karşılaşmaktadır. Finansal piyasalardaki teknolojik gelişmeler ve yenilikler, ürün çeşitliliği, ürünlerin içerik ve işleyişlerinin karmaşıklaşması bireylerin finansal sistem içerisinde bilinçli bir şekilde yer almalarını gerekli kılmaktadır. Emeklilik sisteminde riskin sistemden bireye geçmesi, sosyal güvenliğin azalması, kolay kredi kullanımı gibi nedenlerden ötürü finansal sistemde yer alan bireylerin bilinçli finansal tüketici olabilmeleri finansal refahları için hayati önem taşımaktadır. Bireylerin tüm bu sorunlara çözüm üretebilmeleri, fırsatları değerlendirebilmeleri ve alternatifler arasında seçim yapabilmeleri finansal okuryazar olabilmeleri ile mümkündür. Bu çalışmada hanehalkının mevcut finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi ve bireylerin finansal okuryazarlık düzeyi ile demografik özellikleri arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bunların yanı sıra bireylerin finansal okuryazarlık düzeyinin borçlanma ve tasarruf davranışına etkisinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Sakarya ilinde ikamet eden ve finansal tüketici olan 453 kişi ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre hanehalkının yarısından fazlasının düşük düzeyde finansal okuryazar olduğu ve finansal okuryazarlık düzeyi ile demografik özellikler ve tasarruf davranışı arasında anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan analizlerde finansal okuryazarlık düzeyi ile borçlanma davranışı arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays individuals, who participate in financial system because of particular reasons, meet various straits, opportunities and choices together with changes in financial market. Technological improvements and innovations, product diversification, complexity of product contents and mechanisms in financial markets, necessitate individuals to take place in the financial system consciously. Because of the reasons such as shift of risk from the system to the individual in the retirement system, decrease of social security and easy availability of credits, it is vital to be a financially conscious consumer for the individuals who take place in the financial system for their financial prosperity. It is only possible with being financial literate to find a solution to these problems, make use of opportunities and make choice among alternatives. In this study, it is aimed to determine the current financial literacy level of households and to measure the relation between financial literacy level of individuals and their demographic characteristics. Moreover, the study aims to evaluate effects of financial literacy level on borrowing and saving decisions. Survey study is administered with 453 (four hundreds fifty three) financial consumers living in Sakarya. According to the results of this study, it is found out that more than half of the households has financial literacy at low-level and there is significant relation between financial literacy level with saving behavior and the demographic characteristics. No relation between financial literacy level and borrowing behavior is found in the analyzes.