KOBİ'lerde eğitim ve geliştirmenin örgütsel bağlılıkla ilişkisi: Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araştırma
The relationship between training and development and organizational commitment in SME s: A research at Çerkezköy Organized Industrial Zone
- Tez No: 393715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FİDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ve Geliştirme, Örgütsel Bağlılık, Örgüt, Training and Development, Organizational Commitment, Organization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Günümüzde eğitim ve geliştirme örgütlerde önemli unsurlar haline gelmiştir ve örgüt yönetimi tarafından önemi kavranmıştır; çünkü örgütler hedeflerine, amaçlarına ulaşmak ve vizyon, misyonlarını gerçekleştirebilmek için eğitim ve geliştirme faaliyetinin önemli olduğunun farkına varmışlardır. Eğitim ve geliştirme programlarıyla çalışanlar kalifiye eleman haline gelmekte ve bu durum da örgütsel gelişmeyi desteklemektedir ve kalifiye eleman örgüte rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Yeni işe başlayan çalışanın değişimlere adaptasyonunun sağlanması, kalifiye eleman haline gelmesi, sorunları etkili bir şekilde çözebilmesi ve ilerideki görevlere hazırlanabilmeleri eğitim ve geliştirme faaliyetleri sayesinde olmaktadır. Örgütsel bağlılık son yıllarda üzerine dikkat çekilen konulardan biri haline gelmiştir. Birçok tanımda örgütsel bağlılık; çalışanın örgütsel amaçlar ve hedefler için çaba göstermesi, örgüte sadakat duyması, örgüt üyeliğinin devamı için isteyerek çalışması ve böylece örgütle özdeşleşmesi olarak ifade edilmektedir. Örgütlerde eğitimin ve geliştirme faaliyetlerinin örgütsel bağlılıkla ilişkisinin örgüt büyüklüğü, üretim yapısı, sektör gibi özellikler itibariyle farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Demografik faktörlerden cinsiyet, eğitim, yaş, kıdem ve pozisyonun örgütsel bağlılıkla ilişkisi ve eğitim ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Küçük ve orta boy işletmelerde eğitimin örgütsel bağlılıkla ilişkisi ele alınmıştır. Araştırmada Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 21 işletmede anket yapılmış ve SPSS 16 programı ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre genel olarak eğitim ve geliştirme ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, training and development are very important for organizations and the management of the organizations are aware of the importance of training and development, because organizations know that by the help of training and development they can reach their aims, goals, visions and missions. By the help of the training programs, the employees become qualified and this situation helps organizational development and the organization gains competitive advantage. New employees in the organizations can adapt themselves to the changes, become qualified person, solve the problems easily and promote by the help of the training and development programs. Recent years, organizational commitment is researched by so many researches. According to so many definitions, organizational commitment means trying to make real organizational aims and goals; loyalty to the organization; trying to sustain organization member and by the help of this organization identification can be existed. Aim of the study is measuring the relationship between training and development and organizational commitment according to organizational capacity, structure of manufacturing, sector. The relationship between gender, education, age, seniority, position and organizational commitment and their relationship between organizational commitment are measured. The relationship between training and organizational commitment in SME s is analyzed. A survey is made for 21 organizations at Çerkezköy Organized Industrial Zone. The results are analyzed by SPSS 16 program. According to the results; generally there is a positive relationship between training and developmet and organizational commitment.