Kamu güvenlik politikası tercihinde toplum-destekli polislik
Community policing in public safety policy choice
- Tez No: 393775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik Politikası, Kamu Güvenliği, Kamu Güvenlik Politikası, Toplum ve Polis, Toplum Destekli Polis, Safety Policy, Public Safety, Public Security and Safety Policy, The Public and the Police, Community Policing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Güvenlik politikalarında yaşanan değişim sonucunda günümüzde kamusal güvenlik, sadece devlet güvenliğini karşılayan bir kavram olmaktan uzaklaşmıştır. Kamu güvenliği denilince artık zihinlerimizde devlet güvenliği yerine insan güvenliği algısı oluşmaktadır. Yeni güvenlik anlayışı olarak açıklanan bu insan boyutlu güvenlik idealindeki dönüşüm, fikirsel boyutta kalmayıp; politika karar alımında ve politikaların uygulanmasında kendini göstermiştir. Günümüz demokratik devletleri ve seçilmiş hükümetleri, birer temsilci ve yürütücü olduklarının bilincinde güvenlik yönetiminde liberal güvenlik anlayışını hâkim görüş kılmak istemek veya bunun zorunluluğunu idrak etmektedirler. Liberal güvenlik anlayışının bir boyutu olarak kamusal alanda meşru kolluğun yerine demokratik kolluk fikri gelişmiştir. Kolluk gücünün artık kamu güvenlik kavramı algısı devletin güvenliği görevi olarak değil; birey odaklı bir anlayışla vatandaşların güvenliğine hizmet verme işi olarak şekillenmiştir. İnsanı önceleyen, vatandaş odaklı güvenlik algısı sonucunda polis teşkilâtında yaşanan dönüşüm suç önleme ve suçla mücadelede katılımcı-uzlaşmacı ve iletişime önem veren bir polisliğin oluşumuna imkân vermiştir. Polis teşkilâtında bu ideal üzerinde Toplum Destekli Polislik birimi inşa edilmiştir. Kamu güvenliği, kamusal alana uygun güvenlik politikalarıyla inşa edilebilir. Kamusal güvenliği sağlamada önemli görevler yüklenen kolluk; etkin, verimli ve modern bir örgüt hâline gelebilmesi çağın güvenlik ihtiyaçları ile zaruretlerine cevap verebilmesini sağlayabilecektir. Katılım, uzlaşma ve iletişim prensiplerini kurum kültürü hâline getirmeyi temel dayanak noktası alan polis teşkilâtı, bunu demokratik polislik felsefesi ile olacaktır. Bu nedenle polis teşkilâtındaki Toplum Destekli Polislik yapısı, çağın güvenlik ihtiyaçlarına cevap veren modern bir polislik felsefesi olarak gözükmektedir. Vatandaş ile polis arasında ortaklık sağlamaya yönelik Toplum Destekli Polislik uygulaması, güvenlik politikalarının ana konusunu oluşturan toplumsal meselelere yapısal çözümler getirmeye imkân veren bir polislik hizmetidir.
Özet (Çeviri)
As a result of changes in the security policy of public safety today, has moved away from being just a concept that meets the state security. Public safety is no longer composed of human security rather than state security perceptions in our minds. Described as a new security concept that transformation which ideal of the security human dimensional, not the intellectual dimension; has manifested itself in the implementation and decision-making of policy. Today's democratic states and elected governments, aware of a representative and executive management of security they want to make the consensus view of liberal understanding of security or they recognize the necessity of security management. The idea of democratic law enforcement instead of legitimate law enforcement in the public sphere as a dimension of the liberal concept of security is enhanced. The concept of public security is no longer perceived as the task of law enforcement is not the state's security; with people-oriented approach was formed to serve as to the safety of citizens. The importance of humanity, as a result of the perception of citizen-centric security transformation of the police organization, has enabled on the crime prevention and the fight against crime the formation of a policeman as participant-accommodating and giving importance to communication. Community Policing unit has built on this ideal in the police services. Public safety, public space can be constructed with the appropriate security policy. The law enforcement which imputative important role in ensuring public safety; must be able to respond to time security needs and its whereas to be a effective, efficient and modern organization. It will be able to provide with democratic policing philosophy to brings the corporate culture its participation, consensus and communication principles as the basic premise. Community Policing unit in the police organization therefore, seems to modern policing philosophy that responding to the security needs. Community Policing application to ensure partnership between the police and citizens, is a police service that enables to bring structural solutions to social issues that form the main topic of security policy.