The role of audience costs in Turkish hard and soft power foreign policy
Türkiye sert ve yumuşak güç dış siyasetinde izleyici maliyetinin rolü
- Tez No: 393783
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İzleyici maliyeti, sert güç, yumuşak güç, dış politika araçları, Türkiye Başbakanı, kriz senaryoları, Audience costs, hard power, soft power, foreign policy tools, Turkish Prime Minister, crisis scenarios
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yerli izleyici maliyetinin farklı dış siyaset tehditleri üzerinde oynadığı rol nedir? Yerli izleyici maliyetleri – bir liderin dış tehdit yaratıp ardından vazgeçmesinin ülke içinde cezalandırılması – üzerine yapılan araştırma, silahlı kuvvet kullanma tehdidi gibi sert güce dayalı dış siyaset tehditlerinden vazgeçen liderler için izleyici maliyetlerinin söz konusu olduğuna dair doğrudan kanıt sağlar. Bu tez farklı dış siyaset araçları üzerindeki yerli izleyici maliyetlerinin rolünü anlamayı amaçlıyor. Tomz'u (2007) temel alarak Türkiye bağlamında sert ve yumuşak güç ile ilgili dış siyaset krizleri hakkında dört farklı senaryo betimleyen anketler tasarladım. Bulgularım Türk vatandaşlarının lideri daha çok ekonomik yaptırımlar ve sınır ablukaları ile ilgili dış siyaset araçlarına ilişkin tehditleri takip etmekten sorumlu tuttuğunu gösteriyor. Halk hem sert güç aracı – silahlı kuvvet gibi – hem de yumuşak güç olarak dış siyaset aracından – dış yardım uzantısı gibi – vazgeçmeyi cezalandırma konusunda daha isteksiz. Bu bulgular izleyici maliyetlerinin seviyesinin farklı dış siyaset araçları arasında farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca Türk katılımcılarının başbakanın durumu nasıl idare ettiği konusunda karar vermelerinde Türkiye'nin ulusal güvenliği, uluslararası itibarı ve komşularıyla ilişkilerinin önemli etkenler olduğu sonucuna vardım. Diğer yandan Türkiye'nin bölgedeki liderliğinin pekiştirilmesinin en önemsiz etken olduğu ortaya çıktı. Son olarak, bulgular Türkiye halkı için izleyici maliyetinin ana kaynağının, ulusal güvenlik ve ülkenin uluslararası itibarı hususundaki kaygılardan ortaya çıktığını gösteriyor.
Özet (Çeviri)
What role do domestic audience costs play across different types of foreign policy threats issued? Research on domestic audience costs—the domestic penalty a leader would face for making foreign threats and then backing down--provides direct evidence for the existence of audience costs for leaders who back down from hard power foreign policy threats, such as the threat to use militarized force. This thesis tries to understand the role of domestic audience costs across different foreign policy tools. Following Tomz (2007), I designed questionnaires that depict four different scenarios of hard and soft power foreign policy crises in the Turkish context. My findings indicate that Turkish citizens hold a leader more accountable for following up on threats regarding foreign policy tools of economic sanctions and border blockades. The public is less willing to punish reneging from both a more hard power tool--militarized force, and a softer foreign policy tool--the extension of foreign aid. These findings suggest that the level of audience costs differs across different foreign policy tools. In addition, I found that Turkish national security, international reputation, and its relationship with neighbors are important factors to Turkish respondents when making a decision about how the prime minister handled the situation. On the other hand, establishing Turkey's leadership in its region was found to be the least important factor. Finally, evidence suggests that the main source of audience costs for the Turkish public emanate from their concern regarding national security and the international reputation of the country.