Encounters and perceptions: A descriptive study on the local and Kurdish residents of Lüleburgaz
Karşılaşmalar ve algılar: Lüleburgaz'da yaşayan yerli nüfus ve Kürt nüfusa yönelik betimleyici bir çalışma
  1. Tez No: 393818
  2. Yazar: NİLAY YÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: gruplar arası ilişki, gruplar arası temas, sosyal sınıflandırma, intergroup relations, intergroup contact, social categorization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Lüleburgaz'da yaşayan yerli nüfus ve Kürt nüfus arasındaki gruplar arası ilişkinin ve gruplar arası temasın yapısı incelenmiştir. Lüleburgaz, şehirdeki Kürt nüfusunda görülen artış nedeniyle seçilmiştir. Lüleburgaz'ın belirlenen mahallelerinde yaşayan yerli ve Kürt sakinler ile görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde, Lüleburgaz'daki gruplar arası ilişkinin bir sosyal hiyerarşi doğrultusunda şekillendiği ortaya çıkmıştır. Bu hiyerarşide grupların konumlarının yerli nüfus tarafından belirlendiği görülmüştür. Ayrıca, Kürt nüfusun bu sosyal hiyerarşide en alt konuma yerleştirildiği gözlenmiştir. Gruplar arası temas ile ilgili olarak, yerli nüfus ve Kürt nüfus arasında, pozitif temas deneyiminin genellenmesi bakımından bir asimetri olduğu keşfedilmiştir. Yerli nüfus, negatif temas deneyimini tüm Kürt nüfusuna genellerken, pozitif temas deneyimini bir istisna olarak görmektedir. Buna karşılık, Kürt nüfus pozitif temas deneyimini genelleme eğilimi göstermektedir. Yerli ve Kürt nüfus arasındaki bu asimetrinin, gruplar arasındaki statü farkının yanı sıra uzun yıllardır Türkiye'de devam eden Kürt sorunundan ve kişilerin algılarını şekillendiren ve yıkılması zor stereotipler oluşturan resmi söylemden kaynaklandığı görülmüştür. Sonuç olarak, pozitif gruplar arası temas deneyiminin genellenmesini kolaylaştırmak için daha fazla yapılandırılmış bir temas ortamı ile Kürt halkı ve kültürüne yönelik resmi söylemin ve medya temsilinin değiştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the nature of the intergroup relationship and intergroup contact between the local and Kurdish residents of Lüleburgaz. Lüleburgaz was chosen due to the increasing number of Kurdish population in the city. Local and Kurdish residents living in the selected neighborhoods of Lüleburgaz were interviewed. The findings revealed that intergroup relations in Lüleburgaz are shaped around a social hierarchy, where the positions of the social groups are determined by the local people. In this social hierarchy, it was seen that the Kurdish population is placed at the lowest level. As for the intergroup contact, it was discovered that there is an asymmetry between the local people and the Kurdish residents in terms of the generalization of the positive contact outcomes. Local people tend to generalize the outcomes of the negative contact while accepting positive interaction with a Kurdish person as an exception. On the contrary, Kurdish residents are more likely to generalize positive contact outcomes. It was found that this asymmetry between the local and Kurdish residents stems from the asymmetry in social group status as well as the influence of the long-standing Kurdish question in Turkey and the official discourse which shape the perceptions of the people and create stereotypes that are difficult to challenge. In the end, a more structured intergroup contact setting and a reform in the official discourse and the media representations of the Kurdish population and culture is recommended for the generalization of positive intergroup contact outcomes.