Kadın girişimciliğinde yönetsel etik değerler ve ifşa (Whistleblowing): Mersin ilinde uygulamalı bir araştırma
Women's entrepreneurship in the managerial ethics and disclosure (Whistleblowing):Mersi̇n in applied research
  1. Tez No: 393847
  2. Yazar: NİHAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimci, Etik, Yönetsel Etik, İfşa, Whistleblowing, Women Entrepreneurs, Ethics, Managerial Ethics, Disclosure, Whistleblowing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Küreselleşmeyle birlikte toplum yapısında meydana gelen değişiklikler, teknoloji ve endüstride yaşanan gelişmeler, beraberinde pek çok kadını iş hayatına çekmektedir. Kendi işini kurmak isteyen pek çok kadın, girişimci olma noktasında karar verdiği zaman, formel düzen içerisinde ilişkili oldukları bazı kamu kurum ve kuruluşları ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çalışmanın amacı, etik davranış ilkelerinin ve etik sorunların, hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşu çalışanları ile hizmet alan kadın girişimciler tarafından nasıl algılandığını saptamak ve kadın girişimciler ile kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet veren çalışanların çalıştıkları kurum içerisinde karşılaştıkları etik dışı davranışları yetkili makamlara ifşa (whistleblowing) eğilimini ölçmektir. Çalışmamız hem teorik hem de istatistiksel açıdan ele alınmıştır. Araştırmanın ilk üç bölümünde; Kadın Girişimciliği, Etik ve Yönetsel Etik ile İfşa (Whistleblowing) kavramları teorik açıdan incelenmiştir. Uygulamalar bölümünde ise; kadın girişimciler ile kadın girişimcilerin ilişkili oldukları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların etik davranış algı düzeyi ve ifşa (whistleblowing) eğilim düzeyleri soru bazında ölçülmüştür. Ölçümler sonucunda gruplar arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmek için kurulan hipotezler, Bağımsız Örneklemler t-Test Analizi ile test edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular tartışılarak, alan yazınına ışık tutacak bir takım önerilerde ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The recent changes in society construction happened due to globalization, developments in the industry and technology have impressed many women along with good career changes in working life. Many women who want to establish her own business contact with some related public institutions or private organizations in a formel regularity and carry out their activities when they have decided to become an entrepreneur. This study aims not only to examine how ethical principles and ethical issues are perceived by the employees in the public institutions and organizations serving and the women entrepreneurs using this service but also to measure the tendency of the women entrepreneurs and the employees serving in the public institutions and organizations to disclose the unethical activities they face in their working place to the Authorities (Whistleblowing). Our study has been carried out both theoretical and statictical terms. In the first three parts of the research; Women's Entrepreneurship, Ethics and Managerial Ethichs Disclousure (Whistleblowing) concepts have been dealt with theoretically. In the Applications section; The level of perception of ethical behavior and disclosure (whistleblowing) tendecy of the female entrepreneurs and the employees in the public institutions that they are related has been measured with a variety of questions. At the end of the measurements, the hypothesis established to determine whether there is a significant difference between the sample groups or not has been analyzed by using the analysis of the t-Test independent samples. The data which has been abtained from surveys have been discussed and a number of suggestions and evaluations have been made to shed light on the literature and the following studies to be carried out.