Erdemli halk kültürü araştırması
Investigation of Erdemli̇ folk culture
  1. Tez No: 393849
  2. Yazar: ÖMER KIRMIZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÇIBLAK COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk bilimi, Mersin, Erdemli, halk kültürü, geçiş dönemleri, halk edebiyatı, halk inanışları, Folklore, Mersin, Erdemli, folk culture, transitional periods, folkliterature, folk beliefs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 433
Özet
“Erdemli Halk Kültürü Araştırması”adlı bu çalışmada Mersin'in Erdemli ilçesindeki geçiş dönemleri; bayram, tören ve kutlamalar; halk inanışları; halk mutfağı; halk bilgisi; oyun, eğlence ve spor; halk edebiyatı ürünleri ile canlı ve cansız varlık adları üzerinde durulmuştur. Dokuz bölümden oluşan bu çalışma yapılırken, yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler belli bir düzen ile sınıflandırılıp üzerinde inceleme çalışması yapılmış ve Erdemli'ye özgü âdet ve inanmalar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tespit edilen inanma ve pratiklerin eski Türk inanç sistemleriyle olan bağlantıları kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda metinlerde karşılaşılan ve yöreye özgü olan kelimeleri kapsayan bir sözlük, fotoğraflar ve ilçenin haritası verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda Erdemli halk kültüründe, hem eski Türk inançlarının hem de Anadolu'daki inanç ve kültür yapısının izlerinin varlığı tespit edilmiştir. Bu izler İslamiyet'in kabulünü izleyen süreçte yeni dinin rengini alarak bugünkü Erdemli kültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study called“ Erdemli Folk Culture Research”was focused on transition period; festivals, ceremonies and celebrations, folk beliefs, folk cuisine, public information, games, entertainment and sports products of folk literature, and living and non-living names. While working out this study consisting of nine sections, the information obtained from the written and oral resources was classified in a specific order, an investigation was worked out on itand customs and beliefs belong to Erdemli were tried to put forwad. The beliefs and practices that were found were tried to establish a connection with the old Turkish belief system. At the and of the study, a glossary including the words that encountered in the text and belongs to the district , photographs and a map of the district were giveni At the and of this research, in Erdemli folk culture, the traces of both the old Turkish belief and the structure of beliefs and cultures in Anatolia were identified. These traces formed the current Erdemli culture by taking the color of the new religion in the following period of adoption of Islam