Migrende endotel disfonksiyonu ve serebral görüntüleme iile korelasyonu
Correlations with endothelial dysfunction and serebral imaging in migraine
  1. Tez No: 393880
  2. Yazar: HİKMET SAÇMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL MİRZA, PROF. DR. ABDULLAH TALASLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: FMD, BCL, Migren, MRG, Endotel, FMD, WML, Migraine, Endothel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmada yeni tanı almış migren hastalarında endotel disfonksiyonunu araştırmak, bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve endotel disfonksiyonu ile Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) de saptanan beyaz cevher lezyonları (BCL) nın korelasyonunu irdelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya uluslararası başağrısı tanı kriterlerine (ICHD-II International Classification of Headache Disorders) göre migren tanısı almış 51 hasta ile 27 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hasta grubuna MRG tetkiki yapıldı. Hiç tedavi almamış hasta grubunda interiktal dönemde kan lipidleri, troid hormonları, nitrik oksit metabolitleri (NO), endotelin, asimetrik dimetil arginin (ADMA), von Willebrand faktör (vWf), homosistein, insülin direnci (HOMA-R, Homeostasis model assesment) ve brakial arter indexi (FMD= Flow mediated dilatation) araştırıldı. Bulgular: Migren hastalarının MR venografi tetkiklerinde 14 hastada transvers sinüs hipoplazisi görüldü. MRG'de ise 40 hastada BCL mevcuttu. FMD değeri migrenlilerde anlamlı olarak düşük bulundu.(p=0,021) Başağrısı şiddeti ile FMD arasında negatif korelasyon saptandı. Başağrısı şiddeti ile BCL ilişkisi araştırıldığında pozitif korelasyon görüldü.(p=0,001) Kan lipidleri, glukoz, insülin, troid hormonları, homosistein, vWf, HOMA-R, ADMA, endotelin ve NO düzeyleri değerlendirildi. Sonuç: Bu çalışmada özellikle BCL'si olan olgularda endotel disfonksiyonu belirteci olan FMD, istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Bu bulgu migren patogenezine katkı sağlayabilir. Özellikle profilaksi ihtiyacı olan hastalarda endotel tedavi edici ilaçlar bir seçenek olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to research endothelial dysfunction in recently diagnosed migraine patients, to compare the findings with healthy controls and to explicate the correlation between endothelial dysfunction and white matter lesions (WML) on Magnetic Resonance Imaging (MRI). Materials and Methods: For this study, according to international diagnostic criteria for headache (ICHD-II International Classification of Headache Disorders), 51 patients diagnosed with migraine with 27 healty control group were added. In the groups of patients MRI was performed. In untreated patients interictal blood lipids, thyroid hormones, nitric oxide metabolites (NO), endothelin, asymmetric dimethyl arginine (ADMA), von Willebrand factor (vWF), homocysteine, insulin resistance (HOMA-R, homeostasis model assesment) and index of the brachial artery (FMD = Flow mediated dilatation) were investigated. Results: Transvers sinus hypoplasia was diagnosed at 14 patients in during MR venography test of migraine patients. WML on MRI was present at 40 patients. FMD was low in migraine.(p=0,021) Negative correlation was found between headache level and FMD. Positive correlation was seen between headache level and WML. (p=0,001) Blood lipids, glucose thyroid hormones, homocysteine, vWF, HOMA-R, ADMA, NO, endothelin and NO were evaluated. Conclusion: In this study, especially in patients with migraine who have WML, the FMD as a marker for endothelial disfunction was found to be statistically significant. This finding may contribute to the pathogenesis of migraine. Especially the patients who need prophylaxis, endothelial therapeutic drug could be considered as an option.