Diffüz büyük B hücreli lenfomalarda K-RAS mutasyonu ve C-MYC aşırı ekspresyonunun prognoza etkisi
Impact on prognosis of K-RAS mutation and C-MYC overexpression at diffuse large B-cell lymphomas
- Tez No: 393885
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Hematoloji, Genetics, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, k-ras, c-myc, Diffuse large B-cell lymphoma, k-ras, c-myc
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfomalar (DBBHL) kötü seyirli lenfomaların prototipidir. Erişkinde görülen Hodgkin dışı lenfomaların (HDL) yaklaşık olarak % 30-40'ını oluşturur. DBBHL'da sıklıkla çeşitli genetik anormallikler, translokasyon, delesyon, duplikasyon ve diğer tanımlanmamış karyotip bozuklukları ile karşılaşılmaktadır. Bu anormalliklerin hastalığın gelişimi ve prognozu üzerine değişik etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı DBBHL hastalarında k-ras mutasyonu ve c-myc aşırı ekspresyonu varlığını ve prognoza etkisini araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya lenf nodu biyopsisi DBBHL olarak raporlanan 28 hasta ve lenf nodu biyopsisi reaktif olarak gelen 29 kişi kontrol grubu olarak alındı. Retrospektif olarak hasta kayıtlarından; cinsiyet, tanı anındaki yaş, hastalığın evresi, splenomegali, kemik iliği tutulumu, balki durumu, tutulan ekstranodal bölge sayısı, performans durumu, laktat dehidrogenaz düzeyi, aldığı kemoterapi ve radyoterapi, kür sayısı, tedavi yanıtı, otolog kemik iliği nakli olup olmaması ile ilgili veriler elde edildi. Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda hasta ve kontrol grubunun parafin bloklarına ulaşıldı. Buradan alınan örneklerde Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nda k-ras mutasyonu ve c-myc ekspresyonu analiz edildi. C-myc ve k-ras değerlerinin toplam ve hastalıksız sağkalıma olan etkisini değerlendirmede Kaplan-Meier yöntemi kullanıldı ve Log-Rank testi ile karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: 28 hastanın 3'ünde (% 10,7) k-ras mutasyonu tespit edildi. Geriye kalan hastalarda ve kontrol grubunda mutasyona rastlanmadı. K-ras mutasyonu saptananlarda ortalama sağkalım süresi 28 ay iken, mutasyon saptanmayan hastalarda bu süre 49 ay olarak bulundu. İki grup arasında gözlenen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.093). K-ras mutasyonu olanlarda ortalama hastalıksız sağkalım süresi 17,6 ay iken mutasyon saptanmayan hastalarda 45 ay olarak tespit edildi. Hastalıksız sağkalım açısından iki grup arasında rakamsal olarak fark olsa da istatistiksel açıdan önemli değildi (p=0.072). C-myc aşırı ekspresyonu hastaların 17'sinde (% 61) saptandı. Aşırı ekspresyon olmayan hastalarla toplam sağkalım açısından anlamlı fark yoktu. Hastalıksız sağkalım sürelerine bakıldığında da iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Erkek hastaların ortalama genel sağkalımı 33 ay iken, kadın hastaların 65 ay idi. Aradaki fark anlamlıydı (p=0,006). Erkek hastaların ortalama hastalıksız sağkalım süresi 23 ay; kadın hastaların ise 64 ay idi. Arada anlamlı fark bulundu (p=0,003). Aşırı ekspresyon sınır değeri 2,48 alındığında c-myc aşırı eksprese eden grupta tam remisyon oranı % 30 iken etmeyen grupta % 69 idi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,02). Sonuç: K-ras varlığının ve c-myc aşırı ekspresyonunun DBBHL hastalarında toplam ve hastalıksız sağkalım üzerine etkisinin olmadığı tespit edildi. C-myc aşırı ekspresyonunun tam remisyona girme açısından olumsuz bir faktör olduğu görüldü. Bu çalışmada cinsiyetin toplam ve hastalıksız sağkalımı etkilediği ve kadın cinsiyetin daha iyi prognoza sahip olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: Diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL) is the prototype of aggressive lymphomas. It is a kind of adult non-Hodgkin's lymphomas (NHL) form an approximately 30 to 40 %. Various genetic abnormalities often translocation, deletion, duplication and other unspecified karyotype abnormalities are encountered in DLBCL. These abnormalities are stated to have an effect on progress of the disease and the prognosis with various levels. The aim of this study is to investigate the presence and impact on prognosis of k-ras mutation and c-myc overexpression in patients with DLBCL. Patients and Methods: This study involved 28 patients with a diagnosis of DLBCL and 29 healthy volunteers, whom diagnostic lymph node biopsy were reactive, were included as a control group. Once accepted into the study; age, sex, stage of disease, splenomegaly, bone marrow involvement, balky status, extranodal number of regions, performance status, lactate dehydrogenase level, received chemotherapy and radiotherapy, number of chemotherapy cycle, treatment response, autologous bone marrow transplantation, whether in terms of were evaluated. Paraffin blocks were achieved for patients and the control group in the Department of Pathology. The samples were analyzed in the Department of Medical Genetics for k-ras mutations and c-myc expressions. Kaplan-Meier method was used in the evaluation of the effects of c-myc and k-ras on the sum of and disease free survival. But comparisons were made with the Log-Rank test. Findings: Of the 28 patients, three (10.7 %) k-ras mutations were detected. No mutations were detected in the control group and remaining patients. K-ras mutations that cases with an average survival time of 28 months, while those without the mutation was found to be 49 months this time. There was no significant difference in survival between the two groups. K-ras mutations in patients with an average duration of disease-free survival of 17.6 months, while those without the mutation has been identified as 45 months. Disease-free survival did not differ significantly between the two groups (p=0.072). C-myc overexpression in 17 patients (61 %) was detected. In patients without overexpression was no significant difference in terms of overall survival. Regarding disease-free survival also there was no significant difference between the two groups. Median overall survival was 33 months in male patients, while 65 months in female patients. The difference was significant (p = 0.006). Median disease-free survival time was 23 months in male patients although 64 months in female patients. The difference was significant (p = 0.003). At the cut-off 2,48; complete remission rate was 30 % in c-myc overexpression group, while 69 % in remaining group. The difference was significant (p = 0.02). Results: The presence of k-ras and c-myc overexpression in patients with DLBCL has no effect on overall and disease-free survival. C-myc overexpression is a negative factor in terms of complete remission. In this study, gender was found to be effective on the overall and disease free survival meanwhile female gender was found to have a better prognosis.