Perkütan endoskopik gastrostomi uygulamasının malnütrisyon, pnömoni, EEG ve annelerdeki depresyon üzerine etkikleri
Effect of percutan endoscopic gastrostomy operation on patient's malnütrition,pnömonia,EEG and also parents depression
  1. Tez No: 393925
  2. Yazar: HAMİT ACER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan endoskopik gastrostomi, z skor, pnömoni, SCL-90-R, EEG, percutaneous endoscopic gastrostomy, z score, pneumonia, SCL-90-R, EEG
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Derneği (ESPEN) malnütrisyonu enerji, protein ve diğer besinlerin eksikliği veya fazlalığı durumunda doku ve/veya vücut formunda, fonksiyonunda ve klinik sonuçlarında ölçülebilir olumsuz etkilere neden olan durum olarak tanımlar. Bu çalışma ile gastrostomi takılan çocuklarda tüp yerleştirme anındaki nütrisyon durumu varsa malnütrisyonun tespiti ve işlem sonrası malnütrisyon, pnömoni insidansı, EEG bulguları ve annelerin depresyon skalası üzerine etkilerinin incelenmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya; Erciyes Üniversitesi Pediatri Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından 23/01/2010 – 20/02/2014 tarihleri arasında gastrosotomi işlemi yapılan 61 hasta dâhil edilmiştir. Primer tanılarına göre gruplama yapıldı. Annelere depresyon değerlendirme skalası uygulandı. Hastaların bilgileri geriye dönük olarak kayıt altına alındı; bilgileri yetersiz olan hastaların ebeveynleriyle telefonla veya yüz yüze görüşmeler yapılarak bilgileri kayıt altına alındı. Olguların PEG takılma anında ve sonrasındaki bir yıllık sürede bilgileri dosyalandı ve istatiksel olarak kıyaslandı. Bulgular: 61 hastanın 30'u (%49,2) erkek 31'i (%50,8) kızdı. PEG açıldığı sırada hastaların ortalama yaşı 75.45 (29,5-102,5) aydı. Hastaların 34'üne (%55,7) nörolojik hastalıklara bağlı yutma disfonksiyonu nedeniyle, 12'sine (%19,7) metabolik hastalık sebebiyle, 2 (%3,3) hastaya maliginite, 5'ine (%8,2) enfeksiyon (konjenital CMV ve tbc) tanısıyla, 8'ine(%13,1) primer tanısı belli olmayan sendromik stigmaları olması nedeniyle PEG tüpü yerleştirme işlemi yapıldı. PEG işlemi uygulama anındaki ağırlığı 10 (6.45-18) kg olarak bulundu. Hastaların 1. yıl sonundaki ağırlıkları 14 (11-22,5) olarak bulundu. PEG takılma anında bakılan ağırlık z skor değeri -2,2 (-3,09,-1.3) olarak hesaplandı, 1. Yıl sonundaki z skor değeri -0,9 (-1.9, 0,1) hesaplandı. PEG takılma tarihinden önceki bir yıllık sürede pnömoni nedeniyle ortalama yatış süresi 22 (5,5-40) gündü; bir yıllık takip sonrası pnömoni nedeniyle yatış süresi 9.5 (0-23) gündü. İlk kontrolde bakılan EEG sonuçları 3 (3-4) olarak bulundu. 6. ayda bakılan değerler 3 (3-4) saptandı. Son kontrol EEG değerleri 3 (2,5- 3,75) olarak değerlendirildi. Hasta annelerinin 21(%58,3)'i çok az depresyon belirtisi göstermekteydi, 14(%38,8)'ü orta dereceli depresyon durumuna sahipti. Annelerden biri (%2,7) oldukça fazla depreyon grubunda yer aldı. İleri derece depresyon belirtisi gösteren anne bulunmamaktaydı. Sonuç: Gastrostomi yeterli oral alımı olmayan hastalarda güvenle kullanılabilecek bir enteral yoldur. Hastaların malnütrisyon gelişmesini önlemede gelişen malnütrisyonun düzelmesinde etkin bir tedavi seçeneğidir. Gastrostomi bağımsız olarak oral alım miktarını azaltması sebebiyle pnömoni gelişme insidansında anlamlı düzelme sağlamıştır. Annelerin çocuklarını beslemeleri için geçirdikleri vakitte anlamlı kısalmalara sebep olmuştur. PEG uygulanması hastaların EEG bulgularında istatiksel bir düzelme sağlamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) defines malnutrition as the situation stemming from deficiency or excessiveness of energy, protein and other nutrients, which leads to measurable adverse effects concerning the form, functioning and clinical indications on the tissue and/or body scale. This study of ours aims to explore the nutritional status of the children at the moment of gastrostomy insertion, identification of malnutrition if existent then and post gastrostomy insertion malnutrition status, pneumonia incidence, EEG findings and its impacts on the depression scale of the caregiving mothers. Tools And Methods: 61 patitents who have been subject to gastrostomy tube insertion by the Pediatric Gastroenterology Major of Erciyes University between 23/01/2010 and 20/02/2014 were covered by the study. Patients were groupped in the light of the primary diagnosis. Depression assessment scale was applied to the caregiving mothers. The retrospective data specific to each patient was recorded; as for the children whose retrospective data was insufficient, the parents were interviewed on the phone or face to face. The data pertaining to each case at the time of PEG insertion and on the one year period post insertion was filed and compared statistically. Results: Of 61 patients, 30 (49.2%) were boys and 31 (50.8%) were girls. At the time of PEG insertion the mean age of the patients were 75.45 months (range 29.5 – 102.5). The insertion of PEG tube was due to swallowing disfunctions stemming from neurological impairments in 34 (55.7%) of the patients while the reason was metabolic diseases in 12 (19.7%) of them, malignity in 2 (3.3%), infection (congenital CMV) in 5 (8.2%) and syndromic stigmas of unidentified primary diagnosis in 8 (13.1%) of them. The median weight of the patients at the time of PEG insertion was 10 kg (range 6.45-18). The median weight of the patients after a period of one year post inseriton was 14 kg (range 11-22.5). The z score was estimated to be -2.2 (-3.09, -1.3) at the time of PEG insertion. The z score at the end of the first year was estimated to be -0.9 (-1.9, 0.1). Over the one year period prior to the insertion of the PEG, the mean duration of hospital admission due to pneumonia was 22 days (range 5.5-40); at the end of the one year monitoring period it was 9.5 (0-23) days. The EEG results of the first control were found to be 3 (3-4). The same figures found in the sixth month was to be 3 (3-4). The EEG figures on the last control were found to be 3 (2.5-3.75). 21 (58.3%) of the caregiving mothers of the patients exhibited mild symptoms of depression while 14 of them (38.8%) exhibited that of moderate depression. Only one (2,7%) of the mothers was in the group of severe depression. No mothers suffering very severe depression existed. Conclusion: Gastrostomy is an enteral method that can be safely employed in patients of insufficient oral intake. It is an effective option of treatment both for the prevention of malnutrition and healing of the already prevalent malnutrition. Gasrtostomy lead to reduced levels of independent oral intake enabling signnificant improvement in the pneumonia incidence. The duration of time spent by the mothers to feed their children was significiantly lowered. PEG insertion didn't lead to statistically significiant improvement on the EEG findings of the patients.