Yaşlı bireylerde enteral beslemenin devamlılığıyla ilişkili faktörler
Factors associated with the adherence of enteral nutrition in elderly individuals
- Tez No: 515255
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER TAŞÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Enteral besleme, perkütan endoskopik gastrostomi, nazogastrik tüp, Enteral nutrition, percutaneous endoscopic gastrostomy, nasogastric tube
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Yaşlı bireylerde malnütrisyon, klinik farkındalığın artış göstermesi ile birlikte her geçen gün önemini arttırmaktadır. Malnütrisyonun tedavisinde en sık kullanılan uygulama enteral beslemedir. Güncel pratikte en sık kullanılan iki enteral besleme yöntemi; nazogastrik tüple (NGT) ve perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) yöntemiyle beslemedir. Bu araştırmada NGT ve PEG ile beslemeye alınan olgularda uygulamanın devamlılığıyla ilişkili faktörler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya herhangi bir nedenle SBÜ GEAH İç Hastalıkları BD. kliniğine yatan geriatrik hastalardan enteral besleme tedavisi başlanmış olan olgular dahil edilmiştir. Başlangıçta olguların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve kullanılan enteral besleme yöntemi kayıt altına alınmıştır. Takip süresi 6 ay olarak planlanmıştır. Takipte enteral besleme ilişkili komplikasyonlar, tüp uygulama şeklinde değişim bilgileri ve altıncı ay antropometrik ölçümleri kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Yaşları 65-90 arasında 15' i erkek, 6' sı kadın toplam 21 hasta dahil edilmiştir. NGT grubunda 14 ve PEG grubunda 7 hasta yer almıştır. PEG grubu ile NGT grubu arasında, birincil sonlanım noktası olarak belirlenen uygulamaya devam etme durumu açısından, PEG grubu lehine, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. (p=0,025) Enteral beslemeye alınan tüm olgularda, başlangıç vücut ağırlığı ile altıncı ay takip vücut ağırlıkları arasında, takipte vücut ağırlığı azalmasına işaret eden, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. (p=0,038) Bu istatistiksel fark takip sürecinde alt grup incelemelerinde tespit edilmemiştir. Enteral beslemenin devamlılığına tesir eden en sık ve önemli neden ölüm olarak saptanmıştır (PEG: %42,9, NGT: %71,4). Sonuç: Enteral besleme kararı verilen olgularda NGT uygulamasının devam etme durumu göz önünde bulundurularak, PEG' in daha iyi bir alternatif olduğu, enteral beslemenin kilo kaybının önüne geçemediği ve enteral beslemenin en çok ölüm nedeniyle kesildiği değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Malnutrition is becoming increasingly important with rising clinical awareness in elderly individiuals. The most commonly used practice in the treatment of malnutrition is enteral nutrition. In current practice, the two most commonly used enteral nutrition methods are nasogastric tube (NGT) and percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG). In this study, the factors associated with the adherence of the application in NGT and PEG feeding cases were examined. Material and Methods: The cases which has begun enteral nutrition therapy, from the geriatric patients who were hospitalized for any reasons in Health Sciences University, Gulhane Research and Training Hospital, Department of Internal Medicine have been included to study. At the outset, patient's demographic characteristics, anthropometric measurements and the enteral feeding method were recorded. The follow-up period is planned to be 6 months. In the follow-up, enteral nutrition associated complications, alteration informations of tube application and anthropometric measurements at 6 months were recorded. Results: A total of 21 patients aged 65-90 years were included in the study, 15 of whom were male and 6 were female. 14 were in the NGT group and 7 were in the PEG group. A statistically significant difference was found between PEG and NGT groups, in favor of PEG group (p=0,025), in terms of continuing the application, which was identified as the primary endpoint. In all cases of enteral nutrition, a statistically significant difference was found between the initial body weight and the sixth month follow-up body weight (p=0,038), indicating a decrease in body weight at follow-up. This statistical difference was not found in subgroup analyzes in follow-up period. The most frequent and important cause of persistence in enteral nutrition was death (PEG: %42,9, NGT: %71,4). Conclusion: Considering the persistence of NGT administration in cases of enteral feeding decision, it can be evaluated that PEG is better alternative, enteral nutrition can not prevent weight loss and enteral nutrition is mostly stop due to death.