Streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda pikrozid II 'nin miyokard iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkisi
The effect of picroside II on ischemia reperfusion injury in myocart streptozotosin induced diabetic rats
- Tez No: 393948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi Reperfüzyon, Diyabetes Mellitus, Pikrozid II, Ischemia Reperfusion, Diabetes Mellitus, Picroside II
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Streptozotosin İle Diyabet Oluşturulan Ratlarda Pikrozid II'nin Miyokard İskemi Reperfüzyon Hasari Üzerine Etkisi; İskemik dokunun kanlandırılmasından sonra ortaya çıkan reperfüzyon hasarının tedavisine yönelik bilimsel çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada STZ ile diyabetes mellitus oluşturulan ratlarda pikrozid II'nin miyokard iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 30 adet Wistar-Albino cinsi, 6–8 haftalık erkek (210–300 g) rat kullanıldı. Denekler Sham, DM Sham, DM-Pikrozid II grubu, DM-İskemi grubu ve DM-İskemi-Pikrozid II grubu olmak üzere beş gruba ayrıldı. DM gruplarına STZ ile diyabet oluşturuldu. İ/R hasarı oluşturmak için sol koroner arterin inen dalına 60 dakika iskemi takibinde 2 saat reperfüzyon uygulandı. Pikrozid II gruplarına işlemden 30 dakika önce pikrozid II, 10 mg/kg olmak üzere intraperitoneal olarak verildi. Çıkarılan miyokard örneklerinde homojenizasyonun ardından TAS, TOS çalışması yapıldı. Pikrozid II kullanımının total antioksidan kapasite ve total oksidatif stres üzerinde istatistiksel anlamlı etkisi olduğu tespit edildi. (p=0.026) STZ ile diyabet ve İ/R hasarı oluşturulan rat modelinde miyokard dokusunda Pikrozid II'nin İ/R hasarına karşı koruyucu etkisi saptanmştır.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Picroside II On Ischemia Reperfusion Injury In Myocart Streptozotosin Induced Diabetic Rats; The scientific studies for the treatment of reperfusion injury after perfusion of ischemic tissue have been increasing day by day. The aim of this study was to determine the effect of picroside II on myocardial ischemia reperfusion injury in STZ induced diabetic rats . In the experiments, 30 Wistar-Albino, 6-8 week old male (210-300 g) rats were used. The subjects have been divided into five groups as; Sham, Sham DM, DM-Picroside II group, DM- Ischemia group and DM- Ischemia-Picroside II group. In diabetics groups diabetes was incuded by STZ. In order to I/R injury, we have performed 60 minutes ischemia and followed by 2 hours reperfusion to descending branch of the left coronary artery. Picroside II was injected intraperitoneally to Picroside II groups before ischemia process. After homogenization of samples extracted from myocardial tissue TAS, TOS work was done. In total antioxidant capacity and total oxidative stress of Pikrozid use was found to have a statistically significant effect. (p=0.026) Streptozotocin induced diabetic rats in the myocardial ischemia reperfusion injury pikrozid II over the protective effect was found.