Koroner yavaş akım ve miyokardial iskemi ilişkisinin tımı kare sayısı ve miyokard perfüzyon sintigrafisi ile değerlendirilmesi
Assessment of the relationship coronary slow flow and myocardial ischemia with timi frame count and myocardial perfusion scintigraphy
- Tez No: 394016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ AFŞİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: koroner yavaş akım, TIMI kare sayısı, Miyokard perfüzyon sintigrafisi, coronary slow flow, TIMI frame count, myocardial perfusion scintigraphy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Koroner yavaş akımın (KYA) yaygın aterosklerotik hastalığın bir biçimi ya da erken evresi olduğu bildirilmektedir. Miyokard perfüzyon SPECT sintigrafisi de koroner arter hastalığının tanısında ve prognozu öngörmede değerli bir tekniktir. Bu çalışmada koroner yavaş akım ile miyokardial defekt skoru ve iskemi arasındaki ilişkiyi araştırdık. Yöntem: Retrospektif çalışmamızda anjinal yakınmaları nedeniyle SPECT yapılan ve sonrasında koroner anjiyografiye giden hastaların TIMI kare sayıları ile miyokart defekt ve iskemi skorları karşılaştırıldı. KYA tespitinde TIMI kare sayısı metodu kullanıldı. Miyokardial perfüzyonu değerlendirmede Kantitatif Perfusion SPECT (QPS) ve Kantitatif GATED SPECT (QGS) yazılımı ile elde edilen skorlamalar kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya koroner arterleri normal olan ve anjiyografi sırasında yavaş akım saptanan 91 (%58), normal akım saptanan 68 (%42) olmak üzere toplam 159 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 56±12 olarak bulundu. Cx koroner arterde yavaş akım olan hastalarda stres toplam perfüzyon defekti Cx (sTPD-Cx) 0,1 (0,0-1,3) iken; normal akım olanlarda 0,0 (0,0-0,28) olarak bulundu(p= 0.002). Yavaş akım olan hastalarda stres skoru Cx (sscore-Cx) 1,0 (0,0-3,0) iken; normal akım olanlarda 0,0 (0,0-2,0) olarak bulundu (p= 0.031). Yine Cx TIMI kare sayısı ile sTPD-Cx ve sscore-Cx arasında lineer bir ilişki saptandı (r= 0,207 p= 0.009, r= 0,159 p= 0.045). Diğer miyokard bölgelerinde yavaş akım ile defekt ve iskemi skorları arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Cx koroner arterde yavaş akım olan hastalarda sTPD-Cx ve sscore-Cx anlamlı olarak yüksek bulundu. Yine Cx TIMI kare sayısı ile sTPD-Cx ve sscore-Cx arasında zayıfta olsa lineer bir ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: It has been reported that coronary slow flow (CSF) is a type or an early stage of the diffuse atherosclerotic disease. Myocardial perfusion scintigraphy is a useful technique in the diagnosis and evaluation of the prognosis of the coronary artery disease. In the present study, we evaluated the relationship between CSF and myocardial defect and ischemia. Method: In our retrospective analysis, we compared the TIMI frame scores and myocardial defect and ischemia scores in patients with anginal complaints who had undergone myocardial perfusion scintigraphy and then coronary angiography. TIMI frame score was utilized to detect CSF. Quantitative perfusion SPECT (QPS) and quantitative gated SPECT (QGS) scoring systems were used to evaluate myocardial perfusion. Results: A total of 159 patients with normal coronary arteries were included in the study. Of these, 91 (58%) had CSF and 68 (42%) had normal coronary flow detected by angiography. Mean age of the patients was 56±12 years. Median Stres rTPD for Cx was 0,1 (0,0-1,3) in patients with CSF and was 0,0 (0,0-0,28) in those with normal flow (p=0,002). Median stress defect score was 1,0 (0,0-3,0) in patients with CSF and was 0,0 (0,0-2,0) those with normal flow (p= 0.031). Cx TIMI frame count was correlated positively with rTPD and stress perfusion defect score (r= 0,207; p= 0.009 and r= 0,159; p= 0.045). Neither ischemia score nor perfusion defects was correlated with slow flow in other myocardial regions. Conclusion: In patients with CSF, rTPD and stress perfusion defects for Cx territories were found to be higher when compared with patients with normal coronary flow. A weak correlation was observed between Cx TIMI frame count and rTPD and stress perfusion defect score.