Ailevi Akdeniz ateşi hastalarında subklinik inflamasyon göstergesi olarak nötrofil/lenfosit oranı ve trombosit/lenfosit oranının değerlendirilmesi
Among the patients with familial mediteranean fever,evaluation of neutrophil/lymphocyte and thrombocyte/lymphocyte ratios as subclinic inflamation indicator
- Tez No: 394054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL ULUCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz ateşi, trombosit/lenfosit oranı, nötrofil/lenfosit oranı, inflamasyon, Familial Mediterrenean fever, thrombocyte/lymphocyte ratio, nuetrophil/lymphocyte ratio, inflammation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalığında atak dönemlerinde inflamasyon belirgindir. Ancak inflamasyonun atak dışı dönemde de devam ettiği ifade edilmektedir. Bu çalışmada AAA hastalarının atak dışı dönemdeki nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve trombosit/lenfosit oranının (TLO) kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji bölümünde AAA tanısıyla takip edilen 1-18 yaş arası 93 çocuk hastanın demografik (yaş, cinsiyet, anne-baba akrabalığı, ailede AAA varlığı), klinik (semptoların başlama yaşı, tanı yaşı, atak esnasındaki semptomlar, kolşisin dozu) ve laboratuvar (nötrofil, lenfosit ve trombosit sayısı, NLO ve TLO, genetik mutasyon durumu) özellikleri incelendi. Kontrol grubu yaş cinsiyet özellikleri bakımından hasta grubuna benzer sağlıklı popülasyondan oluşturuldu ve tam kan sayımı değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmada hasta grubuna 93 (42 Erkek/51 Kız) kontrol grubuna 81 (39 Erkek/42 Kız) olgu dahil edildi. Hastaların semptomlarının ortalama başlama yaşı 4.65±3.30 yıl idi. Hastaların tanı yaşı 6.5±3.5 yıl idi. Hastalarımızın aile öyküsü sorgulandığında anne-baba akrabalığı %23.7, ailede AAA öyküsü %50.5 idi. Klinik özelliklerine göre değerlendirildiğinde en sık rastlanan klinik bulgu karın ağrısı (%98.9), ikinci sırada ise ateş (%88.2) idi. Diğer klinik bulgular artralji %39.1, kusma %22.6, myalji %18.3, artrit %16.1, göğüs ağrısı %14, ishal %12.9, döküntü %11.8 oranında tespit edildi. Hastaların genetik analiz sonuçları incelendiğinde; en sık E148Q heterozigot (%8.6) genotipi, ikinci sıklıkta R202Q heterozigot genotipi saptandı. Çalışma grubumuzun labaratuar parametreleri incelendiğinde lökosit sayısı, trombosit sayısı, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, NLO ve TLO değerleri hasta ve kontrol grubunda benzer saptandı. Sonuç: Sonuçlarımıza göre platelet/lenfosit ve nötrofil/lenfosit oranı AAA hastalarında atak dışı dönem için inflamasyon göstergesi olarak kullanıma uygun değil gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Inflammation is explicit during Familial Mediterrenean Fever (FMF) attack periods. However, It has been stated that, inflammation proceeds except for attacks. This study has purposed to compare neutrophil/lymphosyte ratio (NLR) and thrombocyte/lymphocyte ratio (TLR) of FMF patients and control group during attack free period. Method: Demographic ( age, sex, parental consanguinity, existance of FMF in family), clinic (age of onset of symptoms, diagnose age, symptoms during attacks, colchicine dose) and laboratory ( neutrophil, thrombocyte and lymphocyte counts, NLR and TLR, genetic mutation status) characteristics of FMF diagnosed 93 child patient with age of 1-18, whom incline in Dicle university child nephrology and rheumatology department. Complete blood count values of control group, those are constituted from healthy population that has similar age and sex characteristics with patients, have been recorded. Findings : 93 (42 Male/51 Female) cases to the patient group, 81 (39 Male/42 Female) cases to the control group, were included to this study. The mean age of onset of symptoms within patients were 4.65±3.30, whereas their mean diagnose age were 6.5±3.5 . While, the family history of the patients were questioned, It has revealed that the ratio of parental consanquinity was %23.7, whereas, the existance ratio of FMF in family was %50.5. According to clinic evaluation values, most common indication was abdominal pain (%98.9), whereas second most common indication was fever (%88.2). Another clinical signs were ; arthralgia %39.1, vomitus %22.6, myalgia %18.3, arthritis %16.1, throacodynia %14, diarrheae %12.9, rash %11.8. While, the results of genetic analysis were examined, it has assigned that most common genotype was E148Q heterozygote (%8.6), whereas the second most common genotype was R202Q heterozygote. While, the laboratory parameters of study group were examined, it has assigned that , leukocyte count, thrombocyte count, neutrophil count, lymphocyte count, NLR and TLR values were similar between patient and control groups. Conclusion: According to the our results, it seems that, platelet/lymphocyte and neutrophil/lymphocyte ratios are not convenient to use as biological indicators for inflammation in attack free periods.