Ailevi Akdeniz ateşi hastalarında yeni bir inflamatuar belirteç: Sistemik immün inflamasyon indeksi
A new inflammatory marker in family mediterranean fever: The systemic immune inflammatory index
- Tez No: 720487
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, Nötrofil/Lenfosit oranı, Sistemik İnflamatuar İmmün İndeks, Subklinik inflamasyon, Trombosit/Lenfosit oranı, Familial Mediterranean Fever, Subclinical Inflammation, Neutrophil-lymphocyte Ratio (NLO), Platelet-lymphocyte Ratio (PLO), Systemic Immune Inflammation Index (SII)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) tekrarlayan ateş ve poliserozit atakları ile seyreden, otozomal resesif kalıtımla giden otoinflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın ataksız dönemlerinde akut faz reaktanları normale dönmesine rağmen subklinik inflamasyonun devam ettiği bilinmektedir. Subklinik inflamasyon belirteçleri olarak son dönemlerde Nötrofil/Lenfosit oranı (NLO), Trombosit/Lenfosit oranı (TLO), Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (Sİİ= NötrofilxTrombosit/Lenfosit) ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada kolay ve ucuz olan bu yöntemlerin, AAA hastalarının takiplerinde subklinik inflamasyon belirteci olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji ve Nefroloji Polikliniklerine 01.03.2019-01.03.2021 tarihleri arasında başvuran, AAA tanısı almış, ataksız dönemdeki 483 hasta ve 246 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Dahil edilen hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet), AAA mutasyon tipi, AAA başlangıç yaşı, aile öyküsü, yıllık atak sayısı, kolşisin kullanımı, amiloidoz varlığı ve laboratuvar testleri kaydedildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu, yaş ve cinsiyet olarak benzerdi. Sİİ açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubu değerlendirildiğinde; homozigot M694V mutasyonu olan AAA hastaları ile CRP değeri 5'in üzerinde olan hastalarda Sİİ ve NLO anlamlı yüksek bulundu, TLO ise benzerdi. Sİİ kolşisin kullanmayan veya düzenli kullanmayan hastalarda da anlamlı olarak yüksek saptandı. AAA aile öyküsü olmayanlarda yıllık atak sayısı daha az idi. Sİİ ve NLO ile CRP arasında pozitif yönlü, anlamlı, zayıf düzeyde korelasyon saptandı (r=0.255, p=0.001; r=0.262, p=0.000). Sonuç: Sİİ ve NLO, AAA hastalarında inflamasyonun yararlı bir göstergesi olabilir. Ancak ataksız hastalar ile kontrol grupları arasında anlamlı bir fark olmadığı için Sİİ'nin subklinik inflamasyon belirteci olarak kullanılması doğru olmayabilir. Sİİ ve NLO, diğer belirteçlerle birlikte aktif hastalığı olan AAA hastalarını belirlemeye yardımcı olabilecek, ucuz ve kolayca kullanılabilen bir değerlendirme aracı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autosomal recessive inherited disease with episodes included in recurrent fever and poliserositis. Although during episode-free period, non-specific acute phase reactants return to normal level, is known that subclinical inflammation continues. Recently, so many study has been done about neutrophil-lymphocyte ratio (NLO), platelet-lymphocyte ratio (PLO) and systemic immune inflammation index (SII). In this study, it was aimed to evaluate the usability of these easy and inexpensive methods as a subclinical inflammation marker in the follow-up of FMF patients. Materials and methods: In this retrospective study, 483 patients in the attack-free period and 246 healthy control groups who applied to the Rheumatology and Nephrology Polyclinics of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Health Sciences University between 2019 and 2021 were included. Demographic data (age, gender), FMF mutation type, FMF onset age, family history, annual number of attacks, colchicine use, presence of amyloidosis, and laboratory tests were recorded. Results: The patient and control groups were similar in age and gender. There was no significant difference between the two groups in terms of SII. When the patient group is evaluated; FMF patients with homozygous M694V mutation and patients with CRP value above 5 found significantly higher SII and NLR, while TLR was similar. SII was also found to be significantly higher in patients who did not use colchicine or did not use it regularly. The annual number of attacks was less in those who did not have a family history of FMF. A positive, significant and weak correlation was found between SII and NLR and CRP (r=0.255, p=0.001; r=0.262, p=0.000). Conclusion: SII and NLR may be useful indicators of inflammation in FMF patients. However, since there is no significant difference between attack-free patients and control groups, it may not be appropriate to use SII as a subclinical inflammation marker. SII and NLR, together with other markers, can be an inexpensive and easily available assessment tool that can help identify FMF patients with active disease.