Lokal trombositten zengin plazma enjeksiyonunun diş hareketine olan etkilerinin sıçanlarda histomorfometrik ve klinik olarak incelenmesi
Effects of lokal platelet rich plasma injection on the rate of orthodontic tooth movement in A rat model: A histhomorphometric and clinical study
- Tez No: 394072
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU ÇAKIRER BAKKALBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Trombositten Zengin Plazma, Hızandırılmış Diş Hareketi, Tartrata Dirençli Asit Fosfataz (TRAP), Stereoloji, Diş Hareketi, Platelet Rich Plasma, Accelerated Tooth Movement, Tartrate Resistant Acid Phosphatase TRAP, Stereology, Tooth Movement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Lokal trombositten zengin plazma (TZP) enjeksiyonunun diş hareketinin hızına etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: 76 sıçan, ortalama ve yüksek konsantrasyonda TZP'nin enjekte edildiği 2 gruba ayrılmıştır (oTZP-yTZP). Sıçanın üst 1. molar dişleri ile keser dişleri arasına yerleştirilen kapalı yaylarla molar mezializasyonu gerçekleştirilmiştir. Aynı çenede sağ taraf TZP enjeksiyonu yapılan deney grubunu (oTZP-D, yTZP-D), sol taraf kontrol grubunu oluşturmuştur (oTZP-K, yTZP-K). 3, 7, 14, 21 ve 60. günlerde ölçümlerin yapıldığı alt gruplar oluşturulmuştur. Diş hareketi deney başlangıç ve sonu dijital modellerin çakıştırmaları üzerinde ölçülmüştür. 1. molar diş kökleri arasındaki alveol kemik yoğunluğu ölçümleri ve tartrata dirençli asit fosfataz pozitif osteoklast sayımı histomorfometrik olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: 3. gün 1. azı diş kökleri arası kemik yoğunluğunda oTZP-D ve yTZP-D gruplarında oTZP-K ve yTZP-K gruplarına göre azalma görülmüştür (p=0,0001). Kemik yoğunluğu azalışı 2 deney grubunda da 21. güne kadar devam etmiştir. 60.günde oTZP-D, yTZP-D, oTZP-K ve yTZP-K grupları kemik yoğunlukları arasındaki fark azalmıştır. 3. günde oTZP-D ve yTZP-D gruplarının osteoklastik aktiviteleri oTZP-K ve yTZP-K gruplarından yüksek bulunmuştur (p=0,044, p=0,0001). 21. gün diş hareket miktarı yTZP-D grubunda yTZP-K grubuna göre 1.7 kat artmıştır (p=0,001). oTZP-D grubundaki diş hareket miktarının hızlandığını da yaz Sonuçlar: Yüksek konsantrasyon TZP enjeksiyonu grubunda daha fazla olmakla birlikte, yüksek ve ortalama konsantrasyon TZP enjeksiyonu uygulandığı bölge kemik dokusunda osteoklastik aktiviteyi artırarak geçici bir yoğunluk azalışına sebep olmakta ve bu azalmış kemik yoğunluğu hızlı diş hareketine imkan sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation the effects of local platelet rich plasma (PRP) injection on the rate of orthodontic tooth movement. Materials and Methods: 76 rats were divided in moderate and high concentration PRP injection groups (mPRP, hPRP). Teeth movements were performed on the upper first molars using closed coil spring activated across central incisors to the first molars on both sides. PRP injection was done on the right side (hPRP-E, mPRP-E) and the left side was kept as control (hPRP-C, mPRP-C). Measurements were done on days 3, 7, 14, 21 and 60. Tooth movements were measured by using palatal superimpositions of initial and 21.day digital models. Histomorphometric analysis was used to quantify the alveolar bone volume density and tartrate resistant acid phosphatase activity between roots of first molar. Results: On day 3 alveolar bone volume density between roots of upper first molar decreased in the mPRP-E and hPRP-E compared to mPRP-C and hPRP-C (p=0,0001) This trend continued until day 21. On day 60, alveolar bone volume density of mPRP-E, hPRP-E, mPRP-C and hPRP-C closed up to each other. The highest osteoclastic activity in both mPRP-C and hPRP-C was observed on day 7 with a steady decrease thereafter. On day 3 osteoclastic activity of mPRP-E and hPRP-E were higher than mPRP-C and hPRP-C (p=0,044, p=0,0001). On day 21, hPRP-E showed 1,7 times faster tooth movement than hPRP-C (p=0,001). oTZP-D grubundaki diş hareket miktarının hızlandığını da yaz Conclusion: Although it was more in high concentration of PRP injection group, in both experimental groups orthodontic tooth movements were accelerated via decreasing alveolar volume density on paradental tissues by enhancing osteoclastic activity in a transient way.