BIRADS sınıflamasına göre değerlendirilen meme lezyonlu hastalarda progresyon varlığının araştırılması ve risk faktörleriyle ilişkilendirilmesi
Examining of progression and relation with risk factors of patients classified based on BIRADS classification
  1. Tez No: 394082
  2. Yazar: ŞENAY UYSAL SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRETTİN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: BIRADS, Breast cancer, Lesion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
AMAÇ: Meme kanseri tanısında kullanılan radyolojik yöntemlerin yorumlanmasında disiplinler arası standardizasyon sağlanabilmesi için BIRADS (Breast Imaging Reporting And Data System) sınıflandırması kullanılmaya başlanmıştır. Böylece memede tespit edilen değişikliklerin malignite riski açısından değerlendirilmesi yapılarak, düşük risk grubu hastaların gereksiz invaziv girişimlerden kurtarılması sağlanmakta, orta- yüksek risk grubu hastaların ise malign-benign ayrımının yapılmasına yönelik duyarlılığın oluşması ve malign çıkan olguların da erken evrede tanınması ve tedavi edilmesi mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada, kliniğimize başvuran meme lezyonu tespit edilen hastaların, meme ultrasonografisı sonucunda elde edilen BIRAIDS sınıflamasına göre, BIRADS 2 ve 3 lezyona sahip hastalarda 6 aylık izlem süresi sonunda lezyonlarda progresyon durumu, BIRADS 2 ve 3 lezyona sahip muhtemel benign hastalarla BRAIDS 4 ve BRAIDS 5 meme lezyonuna sahip olan muhtemel malign hastaların meme ultrasonografisi sonucunda elde edilen histopatolojik tanıları ile meme kanser arasındaki risk faktörlerinin incelenmesi amaçlandı. MATERYAL METOD: Haziran 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi genel cerrahi polikliniğine ve servisine başvuran BRAIDS 2,3,4,5 meme lezyonuna sahip olan 207 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı.Hastaların meme ultrasonografisi sonucunda elde edilen histopatolojik tanıları ile meme kanser arasındaki risk faktörleri incelendi. Çalışmada nonparametrik verilerin dağılımı için Frekans Analizi kullanıldı. Parametrik verilerin tanımlanmasında Ortalama ve Standart Sapma değerleri, fark analizinde ise Mann Whitney-U testi kullanıldı. Tüm testler SPSS 17,0 for Windows paket programında yapıldı. Güven aralığı olarak ise literatürde kabul gören %95 değeri seçildi. SONUÇ: BIRADS 2 lezyona sahip hastalarda lezyonda progresyon görülmezken, BIRADS 3 lezyona sahip 60 hastanın 3 ünde BIRADS 4'e progresyon gözlemlendi. Muhtemel benign olan BIRADS 2 ve BIRADS hastaların sosyoekonomik düzeyleri, muhtemel malign olan BIRADS 4 ve BIRADS 5 hastalarınkinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti (p0,05). BRAIDS 4 lezyona sahip hastlarda malignite saptanma oranı %21.7 iken BRAIDS 5 lezyona sahip hastalarda malignite oranı %88 olarak saptanmıştır.Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda BRAID 4 ve BRAIDS 5 lezyona sahip hastaların biopsi ile tanılandırılması gerektiği teyid edildi.
Özet (Çeviri)
AIM: BIRADS (Breast Imaging Reporting And Data System) is used in order to provide interdisciplinary standardization and interpretation of radiologic methods for diagnosis of breast cancer. By this way, differences diagnosed in breast can be evaluated by means of risks for malignancy, low risk factor patients are not subjected to unnecessary invasive operations, and malign-benign response rate of mild-high risked patients may be detected, and early detection and treatment of malign lesions becomes easier. In this research, progression of lesions after 6 month follow-up duration in patients who have BIRADS 2 and 3 lesions, benign suspected group including BIRADS 2 and BIRADS 3 and in malign suspected group including BIRADS 4 and BIRADS 5 were examined in perspective of breast cancer and risk factors. MATERIAL METHOD: In total, patient file of 207 patients having BRAIDS 2, 3, 4, 5 breast lesion attempting to Selçuk University General Surgeon policlinic between June 2013 to June 2014 were scanned. Breast ultrasound and breast cancer risk factor relations were examined. Frequency analysis was used to define nonparametric tests. Mean and standard deviation were used to define parametric data. Mann Whitney-U test was used for difference analysis. All analysis were performed at SPSS 17,0 for windows program. For confidence interval, 95% was used which is commonly accepted in literature. RESULTS: There was not progression in BIRADS 2 lesion patients, although 3 of 60 patients in BIRADS 3 lesion showed progression to BIRADS 4. Malignancy rate for BIRADS 4 lesion was 21.7%, whereas it was 88% in BIRADS 5 lesion. Social-economic levels of patients in benign suspected group including BIRADS 2 and BIRADS 3 were found significant higher than of patients in malign suspected group including BIRADS 4 and BIRADS 5 (p0,05). Malignancy rate for BIRADS 4 lesion was 21.7%, whereas it was 88% in BIRADS 5 lesion. According to these rates, it was confirmed that patients having BIRADS 4 and BIRADS 5 must be diagnosed with biopsy. In BIRADS 4 lesion patients, there was statistically significant difference between malign and benign patients for BMI and breast cancer family history. In BIRADS 5 group, only 3 patients were benign and 22 patients were malign. OKS usage, socioeconomic level, breast cancer family history were important for these patients.