Bel ağrısı olan ofis çalışanlarında ergonomi bilgi düzeyinin bel ağrısı şiddeti ve fonksiyonellik üzerine etkisi
Office workers with low back pain the ergonomics knowledge level low back pain and violence effect on the function
  1. Tez No: 394137
  2. Yazar: AYŞEN CERAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, fonksiyonel durum, ergonomi bilgi düzeyi, ofis çalışanları, Low back pain severity and functional status, knowledge of ergonomics, office workers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı; bel ağrısı olan ofis çalışanlarında ergonomi bilgi düzeyinin bel ağrısı şiddeti ve fonksiyonellik üzerine etkisini değerlendirmektir. İş Bankası İçerenköy şubesinde ve Bayındır Hastanesi'nde Kasım 2014-Mart 2015 yılları arasında yürütülen çalışmaya, yaşları 25–53 yıl arasında değişen, 20 birey hastaneden 20 birey de bankada çalışan toplam 40 birey alındı. Ağrı şiddeti için Visüel Analog Skala (VAS), fonksiyonellik düzeyini değerlendirmek için Oswestry Skalası uygulanırken, ergonomi bilgi düzeyi TÜİSAG –İş güvenliği uzmanlığı soruları ile değerlendirildi. Yirmisi kadın olan katılımcıların yaş ortalaması ± standart sapması 37,65±8,10 yıl, Oswestry Skalası toplam skoru 49,35±17,46, VAS skoru 7,00±2,48, ergonomi bilgi düzeyi sorularına verilen doğru cevap yüzdesi 61,8±17,1 olarak hesaplandı. Katılımcılar Oswestry kategorilerine göre 5 gruba ayrıldığında, ergonomi bilgi düzeyleri açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Çalışmaya katılan bireylerin ergonomi bilgi düzeyi ile ağrı şiddeti ve fonksiyonel kısıtlılık düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak, bel ağrısı olan ofis çalışanlarında ergonomi bilgi düzeyi bel ağrısı şiddeti ve buna bağlı fonksiyonel kısıtlılığını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the effects of knowledge of ergonomics on the severity and functionality of low back pain in the office workers with low back pain. 40 people, the age range 25-53, 20 of 40 people working at İş Bankası İçerenköy branch, the other 20 of 40 people working at Bayındır Hospital were included in this study. Visual Analog Scale ( VAS ) was used for pain severity. Oswestry Scale was used for evaluating the functionality level. And knowledge of ergonomics level was evaluated with TÜSİAG- Job Security Expertise questions. The mean age of the twenty women participiants' age ± standard deviation as 37.65 ± 8.10, 49.35 ± 17.46 Oswestry Scale total score, 7.00 ± 2.48 VAS score, and the percentage of correct answers to ergonomics knowledge was calculated as 61,8 ± 17.1. When participants were divided into five groups according to the Oswestry category, there was no difference between the groups in terms of ergonomics knowledge (p> 0.05). There was no significant relationship between the level of functional disability and the severity of pain with knowledge of ergonomics and individuals participating in the study (p> 0.05). As a result, knowledge of ergonomics does not affect low back pain and the low back pain associated functional disability.