Laktasyondaki ineklerde tohumlama anında azaltılan GnRH dozunun gebelik oranı üzerine etkisi
The effect of reduced dose of GnRH on pregnancy rate in lactating dairy cows
  1. Tez No: 394160
  2. Yazar: RAMAZAN SERTKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL SARIBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, GnRH, gebelik oranı, Cow, GnRH, pregnancy rate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
Laktasyondaki İneklerde Tohumlama Anında Azaltılan GnRH Dozunun Gebelik Oranı Üzerine Etkisi Çalışma laktasyondaki ineklerde tohumlama anında uygulanan GnRH dozunun yarıya indirilmesinin gebelik oranı üzerine etkisini belirlemek amacıyla düzenlendi. Araştırma yaşları 3-6 arasında değişen, postpartum 80-120 günler arasında olan ve herhangi bir reprodüktif probleme rastlanılmayan 50 baş Holstein ırkı inek üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma; Hatay ilinde, aynı bakım ve beslenme şartlarında barındırılan, kayıtların düzenli olarak tutulduğu, serbest sistem yarı açık ticari süt ineği işletmesinde gerçekleştirildi. İneklerin östrüs göstermeleri için herhangi bir hormonal uygulama yapılmadı. Çalışma süresince östrüs belirtileri gösteren ineklerin ovaryum muayeneleri rektal yoldan 6–8 MHz lineer problu real-time ultrason (Falko, Pie Medical, Netherlands) ile yapıldı ve ovaryum üzerindeki mevcut foliküllerin çapı kaydedildi. Daha sonra bir gruba (grup I, n=25) suni tohumlama (ST) anında bir gonadotropin salınım hormonu (GnRH) analoğu olan buserelin asetat içeren Receptal® (0,004 mg Buserelin/ml, İntervet) 10 μg dozda kas içi yolla uygulandı. Diğer gruba (grup II, n=25) ise ST anında 5 μg buserelin asetate kas içi yolla uygulandı. Tohumlama anındaki folikül çapları grup I ve II'de sırasıyla 12.28 ±0.37 cm, 12.24 ± 0.44 cm olarak kaydedildi. İneklerin gebelik muayeneleri ST sonrası 35.günde rektal yoldan ultrasonografik muayene ile yapıldı. Gebelik oranları grup I ve II'de sırasıyla % 80 (20/25), 72 (18/25) olarak belirlendi (P>0.05). Sonuç olarak, ineklerde gebelik oranlarının artırılması amacıyla ST sırasında uygulanan GnRH'nın dozunun yarıya indirilmesinin gebelik oranlarını etkilemediği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The Effect of Reduced Dose of GnRH on Pregnancy Rate in Lactating Dairy Cows This study was carried out to determine the effect of reducing half dose of GnRH performed immediately at the time of artificial insemination on pregnancy rate in lactating dairy cows. The study was conducted on 50 Holstein friesian cows which were aging between 3-6 years old, the cows were on 80-120 days postpartum and had no reproductive problems. The cows in the study were in the same management and nutritional conditions. All of the records about the cows were regularly kept. The commercial farm was free stall and yarı açık. No hormonal application was cariied out for ensuring estrous in cows. The ovarian examinations of the cows showing estrous symptoms were performed by real-time ultrasound with 6–8 MHz lineer probe (Falko, Pie Medical, Netherlands ) via rectal route and the diameters of the follicles were recorded. The cows in Group I (n=25), recieved buserelin acetate (Receptal®,0,004 mg Buserelin/ml, İntervet) was injected at a dose of 10 μg, intramuscularly immediately at the time of artificial insemination. Whilst Group II recieved 5 μg of Receptal®, intramuscularly immediately at the time of artificial insemination. The diameters of follicles at the time of inseminations were detected as 12.28 ±0.37 mm, 12.24 ± 0.44 mm in the group I and group II respectively. According to the ultrasonographic preganancy examinations carried out on 35 days post inemination, the pregnancy rates were 80% (20/25) and 72 % (18/25), in group I and group II respectively (P>0.05). It was concluded that reducuing the half dose of GnRH, which is performed to increase the pregnancy rate in cows immediately at the time of insemination, did not affect the pregnancy rate