Lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investi̇gati̇on of fi̇rst grader hi̇ghschool student's atti̇tudes towards physi̇cal educati̇on class and sport values in patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 394177
  2. Yazar: TUBA PİDECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK GENÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Spor, Okul, Lise Öğrencisi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, lise 1. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda lise 1. sınıflardan 14-16 yaş arasındaki 1133 erkek (%45,1) ve 1179 bayan (%54,9) olmak üzere toplam 2512 öğrenci gönüllü olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler, kişisel bilgi formu ve öğrenci tutumlarının ölçülmesi için; Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilen“Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği”(BESTÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin hesaplanmasında, verilerin normallik sınaması One-Sample Kolmogorov Simirnov testi ile yapılmış olup verilerin normal dağılım gösterdiği varsayımı sağlanmıştır. Dolayısıyla veriler parametrik testlerden, Indenpendent sample-t test, One-way ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için ise tukey testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi (p0,05). Sonuç olarak, öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının okul türüne göre farklılık gösterdiği kız liselerinin; karma ve erkek liselerine göre tutumlarının olumsuz olduğu ve kız liselerinin tutumlarının daha düşük olduğu söylenebilir. Ayrıca anadolu- meslek liseleri arasında tutumlar farklılık göstermemektedir. Meslek liselerinin ve anadolu liselerinin beden eğitimi ve spor ders saatlerinin aynı olduğundan, tutumlarının farklılık göstermediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the highschool freshman students' attitudes related to the physical education class in terms of some variables. In accordance with this purpose, 1133 male (%45,1) and 1179 female (%54,9)-totaly 2512- first-graders whose ages are between 14-16 were included in the research voluntarily. In order to measure the personal information forms and students' attitudes, the data were analysized via“Scale of Physical Education and Sport Attitute”(BESTÖ) developed by Demirhan & Altay (2001). In the process of calculating the data gathered, the test of normality was analysized via One-Sample Kolmogorov Simirnov test and it was assumed that the data has a normal distribution. Accordingly, the data were analysized by using Independent Sample-T test and One-way ANOVA test, which are parametric tests. To specify the group causing the differences Tukey test was used and the level of significance was accepted as (p0,05). As a result, it was determined that the attitudes of students related to the physical education class and sport differs from each other and girls higschools have a lower attitude than mixed type and boys highschools. On the other hand, the attitudes of anatolian vocational higschool students do not show any change. Also, it was observed that there's no difference between the attitudes of vocatinal hishschool students and anatolian higschool students as the physical education and sport course hours are the same in both. Key Words : Physical education, Sport, school, highschool student