Lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumlarının sosyalleşme üzerine etkisinin incelenmesi
Study of the effect of high school students' attitudes to physical education and sports on socialization
  1. Tez No: 748083
  2. Yazar: TÜBA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: beden eğitimi, spor ve sosyalleşme, tutum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, lisede öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının sosyalleşme üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Şırnak ili Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı altı farklı devlet okulunda 9,10,11ve 12. Sınıflarda eğitim –öğretim gören 600 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren grubu içerisinde rastgele seçilen öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada mevcut durumu ortaya çıkarmak için veri toplama aracı olarak öğrencilerin bazı sosyo-demografik ve spora ilişkin bilgilerinden oluşan 11 soruluk kişisel bilgi formu, Güllü ve Güçlü (2009) tarafından geliştirilen 35 maddelik Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği ile spor ve sosyalleşme düzeylerini belirlemek amacıyla Şahan (2008) tarafından geliştirilen 35 maddelik spor ve sosyalleşme ölçeği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of high school students' attitudes towards physical education and sports lessons on socialization. The population of the research consists of 600 high school students studying in the 9th, 10th, 11th and 12th grades in six different public schools affiliated to the Silopi District National Education Directorate in the province of Şırnak in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of randomly selected students in the universe group. In order to reveal the current situation in the research, as a data collection tool, an 11-question personal information form consisting of some socio-demographic and sports-related information of the students, the 35-item Physical Education Attitude Scale developed by Güllü and Güçlü (2009) and Şahan (2005) in order to determine the level of sports and socialization. 2008), a 35-item sports and socialization scale was used.